Lördag 23 Okt
Stockholm

KD:s förslag: Bygg fängelser utomlands för svenska biståndspengar

Kristdemokraterna vill bygga fängelser utomlands
Kristdemokraterna vill bygga fängelser utomlands. Foto: Ali Lorestani/TT/Unsplash

Kristdemokraternas Ebba Busch föreslår att Sverige ska bygga fängelser utomlands för biståndspengar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Kristdemokraterna vill att svenskt bistånd ska gå till att bygga fängelser i andra länder. Detta så att utländska medborgare som begått brott i Sverige ska kunna avtjäna sina straff där, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

– Svenska fängelser är i princip fulla i dag. En anledning är att nästan 30 procent av fångarna är utländska medborgare, som borde avtjäna straffen i sina hemländer, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

KD vill ta 1,8 miljarder från biståndsbudgeten under en fyraårsperiod. För dessa pengar ska man renovera och bygga nya fängelser utomlands. 

Partiet vill bland annat bygga mer humanitära fängelser i länder som inte respekterar de mänskliga rättigheterna. Busch vill till exempel se avtal med Somalia och Afghanistan.

500 fångar ska flyttas

Dessutom vill KD att kriminalvården ska få extra pengar nästa år för att kunna placera fångar i fängelser i andra länder.

Ebba Busch säger till Ekot att man ska följa upp så fångarna behandlas okej, i och med att man använt biståndspengar.

– Som med allt biståndsmedel kommer vi att behöva följa upp hur pengarna används. Men om man som utländsk medborgare är orolig över att behöva åka tillbaka till sitt hemland, och de eventuella följderna som kan bli där, då borde man kanske ha tänkt på det innan man kom till Sverige och begick allvarliga brott, säger Ebba Busch.

Till en början vill man att runt 400 till 500 fångar flyttas över till fängelser utomlands. Förflyttning gäller främst de som dömts till utvisning efter avtjänat straff.

Här kan du läsa om Kristdemokraternas förslag om Systembolaget under coronakrisen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela