Marknadshyror
Marknadshyror – Nyheter24 reder ut vad debatten handlar om. - Foto: Pexels/ Cottonbro & Sevenstor

Marknadshyror – det här handlar debatten om

Hot om att fälla regeringen, avskräckande exempel från Finland och diskussioner om betalningsvilja – hänger du inte med i debatten kring marknadshyror i Sverige? Nyheter24 förklarar vad debatten kring marknadshyror handlar om.


Den svenska bostadspolitiken har stora problem – något som partier både till höger och vänster kan enas om. I 207 av Sveriges 290 kommuner så är det bostadsbrist enligt Boverket.

Det som skiljer partierna åt är vilket det bästa tillvägagångssättet är för att lösa bostadskrisen. Högerkanten förespråkar ofta införandet av marknadshyror som en lösning på bostadskrisen – men vad innebär det?

Idag bor cirka tre miljoner svenskar i hyresrätter. De flesta hyresgäster, oavsett politisk tillhörighet, är emot införandet av marknadshyror. Sju av tio väljare är emot införandet enligt tidningen Hem & Hyra, trots detta arbetar många politiker för införandet av marknadshyror i nyproduktion. 

Vad innebär marknadshyror?

Marknadshyror innebär att hyresvärden ensidigt kan bestämma din hyra, utan att du har rätt till en kollektiv förhandling.

I dagsläget så förhandlas hyran mellan hyresvärden och hyresgästerna gemensamt. Hyresgästerna representeras kollektivt av en hyresgästförening som sköter förhandlingarna. 

Det finns många regler kring hyresreglering, exempelvis:

  • Hyran ska vara lika för likadana lägenheter och bygger på bruksvärdet
  • Hyresvärden kan inte sätta en högre hyra på grund av bostadsbrist
  • Standard, storlek och läge ska avgöra hyressättning, inte vem som kan betala mest

Att införa marknadshyror innebär att det är marknaden som styr och sätter priserna. Det finns alltså inte någon lägsta eller högsta nivå för hyressättningen.

Januariavtalet och marknadshyror

Januariavtalet slöts 2019 mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna och består av 73 politiska åtgärdspunkter.

En av dessa punkter handlar om att reformera hyresmarknaden och att “införa fri hyressättning i nyproduktion”.

2020 tillsatte regeringen en utredning om fri hyressättning av nyproduktion. Den 4 juni 2021 presenterade utredaren Kazimir Åberg utredningen om införandet av marknadshyror. I utredningen kunde man läsa olika förslag kring införandet av fri hyressättning i nyproduktion som utredare Åberg kommit fram till. 

Utredare Åberg föreslår bland annat att fri hyressättning i nyproduktion ska införas i hyreshus som byggts efter den 1 juli 2022. I utredningen framgår det att införandet av marknadshyror i nyproduktion endast gäller de lägenheter som byggs efter 1 juli 2022. 

Varför vill man införa marknadshyror?

Att få ett förstahandskontrakt i en större stad är något många av oss bara kan drömma om då det ofta krävs många års kötid. 

Argumenten för att införa marknadshyror är:

  •  Få fart på bostadsbyggandet = fler lägenheter
  •  Få rull på flyttandet
  •  Bredare utbud av hyreslägenheter

De som förespråkar införandet av marknadshyror anser att införandet av marknadshyror skulle få fart på bostadsbyggandet och då skulle utbudet av bostäder öka. Förespråkare för marknadshyror tror också att införandet av marknadshyror kan generera i flyttkedjor, då man får ett mer varierat och brett utbud av hyresrätter och därmed blir mer mobil. 

Varför vill man inte införa marknadshyror?

Att införa marknadshyror skulle ge kraftigt högre hyror, framförallt i storstäder och i mer eftertraktade bostadsområden. Utan reglering kan marknaden spåra ur och hyresvärdar kan sätta vilka priser som helst, menar motståndarna.

Konsultföretaget Ramboll presenterade i en rapport att införandet av marknadshyror skulle ge hyresgästerna en hyreshöjning på över 50 procent i vissa städer. 

Inte råd att betala hyran

Många hyresgäster skulle inte längre ha råd att betala sin hyra alternativt lägga en allt större del av sin disponibla inkomst på att betala hyra. En högre hyra skulle påverka många hyresgästers privatekonomi negativ då ökade boendekostnader skulle äta upp en större del av inkomsten. 

Ökad segregering

Att införa marknadshyror innebär också en ökad risk för ökad segregation där plånboken avgör var du kan bosätta dig. Ytterligare en risk med marknadshyror är att det skulle tvinga fram särskilda “social housing”, det vill säga särskilda boende för de som inte har råd med vanliga hyresrätter. 

Mindre makt åt hyresgästerna

Att införa marknadshyror skulle även innebära mer makt åt fastighetsägarna. Det skulle vara möjligt för fastighetsägare att gå ihop och höja priserna i ett område för att på så sätt kontrollera marknaden i det området. 

Ökar hyran även på andra bostäder

Att införa marknadshyror i nyproduktion är ofta ett första steg att införa marknadshyror på övriga bostäder också. I Finland infördes 1991 marknadshyror på nyproduktion, fyra år senare gällde marknadshyror på samtliga hyresrätter.

Införandet av marknadshyror i Finland gjorde så att hyrorna sköt i höjden och idag betalar finska staten enorma summor i bostadsbidrag. Pengar som går från skattebetalarna till fastighetsägarna. 

Vilka partier är för marknadshyror?

De som förespråkar införandet av marknadshyror är främst Centerpartiet och Liberalerna. 

Frågan kring införandet av marknadshyror har splittrat Socialdemokraterna. Förslaget om införandet av fri hyressättning vid nyproduktion är en överenskommelse i Januariavtalet och överenskommelsen med Centerpartiet och Liberalerna väger tungt.

Regeringspartierna sitter i en rävsax då de på pappret är emot marknadshyror, men har i praktiken en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna. De har alltså gått med på punkten i Januariavtalet om att införa marknadshyror i nyproduktion. 

Moderaterna önskar att se ett mindre reglerat hyressättningssystem där fastighetsägarna får mer frihet och inte behöver förhandla hyrorna. 

Kristdemokraterna är för införandet av marknadshyror i nyproduktion. 

Vilka partier är emot marknadshyror?

Vänsterpartiet är emot marknadshyror. Vänsterpartiets partiledare, Nooshi Dadgostar, har bland annat ställt ett ultimatum om att regeringen ska lägga ner utredningen om fri hyressättning och inte gå vidare med arbetet – annars lägger Vänsterpartiet ett misstroendevotum och kan fälla regeringen. 

Sverigedemokraterna anser att marknadshyror är fel väg att gå och att det nuvarande systemet med förhandlingar fungerar bra. 

Löser marknadshyror bostadsbristen?

Det finns inga bevis på att införandet av marknadshyror löser bostadskrisen och ökar bostadsbyggandet. Det finns alltså ingen naturlig koppling mellan tillgång på bostäder och marknadshyror. PWC har, på uppdrag av Sveriges Allmännyttiga Bostadsbolag, undersökt hur införandet av marknadshyror skulle komma att påverka Sveriges bostadsbrist.

I rapporten jämför man kostnader med europeiska länder som Tyskland och Finland och vilken påverkan införandet av marknadshyror har haft på bostadsbyggandet. Gemensamt för samtliga länder som är med i studien är att de uppvisar bostadsbrist, trots att man infört marknadshyror. 

Vad tycker du om marknadshyror? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet!

Bildkälla: Pexels/ Cottonbro och Sevenstor

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

2 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.