Moderatledaren Ulf Kristersson.
Moderatledaren Ulf Kristersson. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Kristersson efter Löfvens avgång: "Tror inte svenskarna vill ha extraval"

Under en pressträff på måndagen meddelade Stefan Löfven, som fälldes i en misstroendeomröstning förra veckan, att han avgår. Därmed väntar talmansrundor. Nu meddelar Kristersson att han är redo att bilda en borgerlig regering.


Under förra veckan fälldes Stefan Löfven och regeringen i en misstroendeomröstning. Många har sedan dess hållit andan i väntan på Stefan Löfvens besked – blir det extraval eller avgång? 

Stefan Löfven. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Under måndagen gav Löfven sitt besked: 

– Med ett år kvar till ordinarieval, och en pågående pandemi, är ett extraval inte det som är bäst för Sverige. Jag har begärt att bli entledigad som statsminister. 

Läs mer om Löfvens beslut här.

Ulf Kristersson: "Vi står redo"

På måndagseftermiddagen höll Moderaternas partiledare Ulf Kristersson en pressträff där han beskrev Löfvens avgång som "oundviklig".

– Finns det minsta lilla parlamentariska förutsättningar till en borgerlig regering kommer jag stå till förfogande att bilda en. Vi står redo, säger Kristersson.

Ulf Kristersson. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kristersson har, så som läget ser ut just nu, 175 ledamöter mot sig i en statsministeromröstning, vilket gör att han inte skulle godkännas som statsminister av riksdagen. 

Moderatledaren tror inte på extraval

På frågan om det hade varit bättre om Löfven utlyst nyval svarar Kristersson med hänvisning till svenska folket.

– Jag tror att svenska folket förväntar sig dels att man bildar en regering som kan överleva och dels att vi har en regering och partier som kan lösa problem, så jag tror inte det hade efterfrågats av svenska folket, svarar han.

Sverigedemokaternas inflytande 

Moderaternas partiledare, som tidigt under pressträffen sa att det var "orimligt" att inte kunna prata med alla, fick även frågor om vilket inflytande Sverigedemokraterna kan tänkas få i en borgerlig regering. 

– Alla partier kräver inflytande och jag ser frågor, till exempel brottsbekämpning, där vi kan samarbeta med Sverigedemokraterna. 

Artikeln uppdateras.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4.

Attacker mot flera kraftverk i Ukraina

Ryssland har anfallit Ukraina med en ovanligt stor mängd robotar och attackdrönare under natten till fredag.

Så begränsar du köp i barnens spelappar i påsk

I många av barnens populära spelappar kan man köpa saker i spelen. Till påsk är det också flera av dem som har tidsbegränsade erbjudanden. Det balanserar på gränsen till vad som är lagligt, enligt Sveriges konsumenter.

Ditt snus kan försvinna – här är hela listan

Ett förslag har presenteras: Snus med högre nikotinhalt än 12 milligram per gram bör förbjudas. Slås förslaget igenom kan snusvarianter av bland annat General, Kaliber och Velo förbjudas.

Misstänkt våldtäkt utomhus – man i 20-årsåldern anhållen

1 timme sedan
Natten till fredagen greps en man misstänkt för våldtäkt i Åre. Mannen, som är i 20-årsåldern, är nu anhållen av åklagare. Polisen har genomfört förhör med vittnen, den misstänkte och offret, som är en kvinna. Man har också fotodokumenterat den misstänkta brottsplatsen.