"Ett misstag han inte vill göra om"
"Ett misstag han inte vill göra om" - Foto: Anders Wiklund/TT

Så snabbt kan talmannen få fram en ny regering

Sist tog talmannen Andreas Norlén 134 dagar på sig att föreslå en regering som fick stöd i riksdagen. Men det är ett misstag han inte lär vilja göra om, och den här gången kan det gå betydligt snabbare.


På en pressträff under gårdagen meddelade avgående statsminister Stefan Löfven att han och regeringen avgår, till följd av förra veckans misstroendeomröstning som fällde honom. 

Det kommer därmed bli talmannen Andreas Norléns uppgift att föreslå en ny kandidat till statsministerposten som riksdagen tillåter. Något som tog sju talmansrundor och 134 dagar efter riksdagsvalet 2018. 

Att processen tog så lång tid har kritiserats – och nu växer en oro för att historien kommer upprepa sig igen.

Anders Wiklund/TT

"Ett misstag han inte vill göra om"

Men det där är ett misstag Norlén inte vill göra om, menar Jan Teorell, professor i statsvetenskap vid Lunds Universitet. 

Att processen blev så utdragen sist beror delvis på dess formella, och offentliga tillvägagångssätt. I år kan talmansrundorna ske mer effektivt.

– Det finns inget som säger att någon ens behöver veta att det pågår en talmansrunda. Det räcker att han ringer runt till dem per telefon, säger Teorell till SVT. 

Kan bli omröstning redan på torsdag

Det återstår att se vem av partiledarna som blir först att ut att sonder förutsättningar i en talmansrunda. 

Om de interna samtalen mellan V, MP, S och C går framåt kan Löfven signalera det till Norlén – som i sin tur ger honom ett par dagar på sig att återkomma med ett regeringsförslag. 

Men om talmannen redan nu vill pröva förtroendet för Ulf Kristersson (M) – då kan det gå ännu fortare, med en första omröstning redan i veckan. 

– Då blir det två bordläggningar och kanske votering redan torsdag eller fredag, säger Teorell till SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!