Stefan Löfven har ett tufft jobb framför sig.
Stefan Löfven har ett tufft jobb framför sig. - Foto: Christine Olsson/Janerik Henriksson/TT

Stora utmaningen: Så ska Stefan Löfven få igenom budgeten

Stefan Löfven har meddelat att han avgår om den egna budgeten inte får stöd. Samtidigt har både C och V visat en stark ovilja till att samarbeta med varandra i frågan. Vad krävs för att regeringsbudgeten ska gå igenom – och vem kan få den att falla?


Under onsdagen gick Stefan Löfven (S) segrande ur riksdagens omröstning, och är därmed återvald till statsminister.

– Riksdagen har gett mig förtroende att fortsatt leda Sverige. Det är ett stort förtroende. Jag axlar uppgiften med beslutsamhet och respekt, sade Löfven på en pressträff kort efter omröstningen.

Och det är med samma beslutsamhet Löfven tidigare uttryckt att han kommer avgå från posten om regeringens budget inte får stöd i höstens budgetomröstning. 

S och MP i gemensam budget

Men att S, MP, V och C, konstellationen som utgjorde det forna Januariavtalet, kommer kunna enas i en gemensam budget är osannolikt i dagsläget, menar statsvetare Jenny Madestam. 

Till Nyheter24 säger hon att det primärt kommer vara Socialdemokraterna och Miljöpartiet som gör upp, och lägger fram en gemensam budget.

– Möjligtvis att Vänsterpartiet är med och förhandlar om den budgeten och därmed ger sitt stöd, säger hon och fortsätter:

– Det måste dock finnas med aspekter som gör att Centerpartiet inte kommer att gå emot den här budgeten eller kunna göra gemensam sak med andra partier. 

Så kan budgeten falla

Ja, för Center-ledaren Annie Lööf har vid upprepade tillfällen meddelat att partiet kommer presentera, och rösta på en egen budget i höst. 

Men om den röstas ner är praxis i riksdagen att lägga ner sina röster. På så vis kan regeringens budget gå igenom, även utan stöd från C.

– Men om det är några partier i oppositionen som gör gemensam sak och på så vis blir fler än regeringen sett till mandaten i riksdagen, då riskerar regeringens budgeten att falla helt enkelt, säger Madestam.

Löfvens stora förhoppning

En opposition av den typen är med andra ord en faktor som skulle kunna ställa till det för regeringen i en budgetomröstning. 

– Det som Stefan Löfven förmodligen hoppas på är att det inte ska vara några som går ihop i oppositionen, utan att de enskilda partierna i opposition också lägger fram varje enskilt partis budget som man röstar på, säger Madestam.

Om den inte vinner i riksdagen och man lägger ner sina röster så kommer regeringens budget vinna och bli rådande. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!