Stefan Löfvens karriär har bjudit på både toppar och floppar.
Stefan Löfvens karriär har bjudit på både toppar och floppar. - Foto: Henrik Montgomery/skärmdump TV4/Butterick's

5 saker Stefan Löfven INTE vill minnas från sin karriär

Det blev nästan tio år på partiledarposten för Stefan Löfven, men allt har inte gått exakt som planerat.
Nyheter24 har samlat fem minnen från karriären som sossarnas boss nog helst glömmer.


Under nästan tio år var Stefan Löfven partiledare för Socialdemokraterna, och sju av dem var han även statsminister. Det innebär en väldans massa tid i rampljuset – och en hel del tillfällen då allt kanske inte blivit riktigt som planerat.

Nyheter24:s Alma Yttergren har grävt i arkivet och samlat fem minnen från Löfvens tid som partiledare, som kanske inte kommer dyka upp i hans egna memoarer.

Shopping i Gallerian mitt under brinnande pandemi

Färskast i minnet är Löfvens tur i Gallerian strax innan jul. Statsministern trotsade restriktionerna och sin egen uppmaning att stanna hemma, för att fixa lite ärenden. Utan munskydd lagade han sin klocka, köpte reservdelar till en rakapparat och en julklapp till frun Ulla, läs mer om det här.

Okej att Löfven i socialdemokratisk anda inte vill be andra gå hans ärenden...men snälla hallå, handla på nätet?!

Gallerian fick finbesök några dagar innan jul. Foto: Christine Olsson / TT

Vilka var gästerna på toppmötet?

Det är inte alltid lätt att komma ihåg vilka som är på besök. Det fick Löfven bittert erfara när han skulle presentera deltagarna på det nordisk-baltiska toppmötet i oktober 2014. 

– Wrong paper, sorry, fick statsministern ursäkta sig och be om ett nytt papper.

Misstaget hånades i sociala medier, men vi har väl alla glömt fusklappen nån gång? Upp med handen, alla som kan namnet på Estlands utrikesminister!

Vilse på nobelfesten 

Nobelfesten 2019 då allt gick fel. Först blev Ulla sjuk och fick hoppa av årets party i sista stund. Ersättare blev ingen mindre än Susanne Eberstein, som tidigare satt i riksdagen och även innehar epitetet Hugh Grants svärmor. 

Kanske var det sällskapet som gjorde statsministern förvirrad, för när det väl var dags att ta plats vid det långa honnörsbordet gick Löfven till fel sida med sin bordsdam Karen S.Kantor...och fick sedan tränga sig tillbaka till rätt plats mot hela strömmen av gäster som faktiskt gått rätt. 

Det här kanske fick någon att sätta i halsen, men ska jag vara ärlig minns jag det inte ens. I ärlighetens namn låter det mest charmigt. Det är ju inte för inte man vill skrika: "Släpp sargen" cirka 3000 gånger framför tv:n när man kollar på Nobelfesten.

Väl på rätt plats hade Löfven och bordsdamen Karen S. Kantor. Foto: Jessica Gow/TT

Pappersbråket med Annie Lööf

Jag har aldrig sett Stefan Löfven argare än i den direktsänd partiledardebatten i TV4 2014. Ämnet var kärnkraft och centerledaren Annie Lööf försökte sträcka över en lunta med papper till S-ledaren.

– Det är bara käbbel! Du kan behålla den där, sa Löfven som vägrade ta emot pappren och nästan puttade bort C-ledaren. 

Action på bästa sändningstid, och det såg rätt kul ut...men mest av allt kände jag då att det mest bara var pinsamt. Men efter att ha kollat reprisen på bråket nu har jag ändrat åsikt, det har åldrats väl och är en riktigt kanonreaktion av Löfven.

Se klippet här:

Toapapper på Buttericks

Skämtbutiken säljer toapapper med tryck av Stefan Löfven. För bara 50 kronor blir rullen din. 

Det här måste ju ändå vara det sista man vill? Att folk ska torka rumpan med ens ansikte. 

20 meter Löfvenrulle. Foto: Butterick's
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!