Stefan Löfven sågs shoppa i en galleria, mitt under pandemin.
Stefan Löfven sågs shoppa i en galleria, mitt under pandemin. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Fredrik Sandberg/TT

Avslöjandet: Stefan Löfven handlade i galleria – trots restriktioner

Statsminister Stefan Löfven befann sig under julhandlingen i Gallerian i centrala Stockholm. Enligt butiksanställda är det inte första gången statsministern befunnit sig i allmänna utrymmen – trots egna uppmaningar om att hålla sig hemma.


Sedan corona tog ordentlig fart i Sverige har svenska folket gång på gång uppmanats att undvika trängsel, hålla sig hemma så gott det går och inte besöka allmänna utrymmen så som gym, biografer och gallerior.

En av de som under flera uttalanden bett befolkningen att inte röra sig utomhus är statsminister Stefan Löfven.

– Nu måste alla skärpa sig. Nu behöver varenda medborgare ta sitt ansvar. Vi vet hur farligt det här är. Vi har nästan 6 000 människor avlidna, sa statsministern under en presskonferens den 3 november.

Handlade i galleria

Den 18 december gick regeringen ut med ytterligare uppmaningar – att ingen trängsel får förekomma under julhandeln.

Bara två dagar senare sågs Stefan Löfven gå runt i Gallerian i centrala Stockholm. Enligt en butiksanställd är det inte heller första gången statsministern är ute bland folk:

– Jag har sett Löfven här två gånger i december, sade personen till Expressen.

"Hade inget munskydd"

Enligt en annan anställd hade Löfven inte munskydd på sig, något som rekommenderats av Folkhälsomyndigheten.

– Vi blev överraskade och sprang ut och kollade och såg att det var han. Han var här på morgonen, det är ju då man ska komma för då är det mindre trängsel. Men han hade inget munskydd. 

Kritiserat minister

Stefan Löfven har tidigare kritiserat justitieministern Morgan Johansson för att gå ut och julhandla bland folk. Enligt honom var ministerns agerande "oförsiktigt" och uppgifter från Löfvens pressekreterare Mikael Lindström lyder att de har haft kontakt med varandra och diskuterat händelsen. 

Lindström har även talat med Expressen och sagt att Löfven inte befann sig i Gallerian för att inhandla julklappar. Han ska enligt pressekreteraren "ha följt Folkhälsomyndighetens råd och sina egna uppmaningar för att undvika trängsel".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!