Magdalena Andersson är storfavorit som efterträdare till Stefan Löfven – åtminstone bland S-väljare.
Magdalena Andersson är storfavorit som efterträdare till Stefan Löfven – åtminstone bland S-väljare. - Foto: Amir Nabizadeh/TT

Ny undersökning: S-väljare vill att Magdalena Andersson tar över

Nästan hälften av Socialdemokraternas väljare vill se Magdalena Andersson som Stefan Löfvens efterträdare.
– Det är tydligt att man tycker att Andersson är den bästa efterträdaren, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.


Sedan Stefan Löfven (S) meddelade sin avgång i helgen har det spekulerats vilt om potentiella efterträdare.

Men bland Socialdemokraternas egna väljare finns en klar favorit: finansminister Magdalena Andersson (S).

48 procent vill se Andersson ta över

Enligt en ny undersökning från SVT/Novus är det nära hälften av S-väljarna, 48 procent, som vill se Andersson på partiledarposten.

– Det är tydligt att man tycker att Andersson är den bästa efterträdaren, även om siffrorna till viss del kan vara en reaktion på att hon målats upp som det uttalade önskemålet, säger Torbjörn Sjöström, som är vd för Novus, till SVT.

Stödet för Andersson som efterträdare är något mindre bland yngre och LO-medlemmar.

Hallengren är S-väljarnas andrahandsval

Bland S-väljarna landar socialminister Lena Hallengren en andraplats på frågan med om vem som ska ta över efter Löfven – då med 13 procent.

Därefter följer Mikael Damberg med stöd på 8 procent och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman på 5 procent. 

Inte avgörande med kvinnlig efterträdare

Sedan Löfvens avgång har det hörts krav på att efterträdaren ska vara en kvinna inom partiet. Men något sådant krav framgår inte bland S-väljarna där 54 procent inte anser att det är viktigt att nästa partiledare är kvinna.

Detta medan 37 procent anser att det är viktigt.

– De flesta anser att Magdalena Andersson är mest kompetent av kandidaterna, könet är inte det viktiga, säger Sjöström till SVT.

Texten uppdateras.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

1 timme sedan
Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.