Söndag 23 Jan
Stockholm

6 fakta om Mattias Karlsson: Lönen, partnern och sjukdomen

Hur bra koll har du på Mattias Karlsson (SD)?
Hur bra koll har du på Mattias Karlsson (SD)?. Foto: Maja Suslin/TT och Pavel Koubek/TT

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson, som pekats ut som partiets chefsideolog, är ett välkänt ansikte för den breda allmänheten. Men hur bra koll har du på SD-toppens utbildning, partner och lön? Nyheter24 reder ut allt du behöver veta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

1. Hur gammal är Mattias Karlsson (SD)?

Mattias Karlsson, som är tjänstgörande riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och chefsideolog inom partiet, föddes den 17 augusti 1977 i Växjö i Småland.

2. Vilken utbildning har Mattias Karlsson?

När Karlsson var 22 år gammal, år 1999, flyttade han till Lund för att studera pol. mag.-programmet vid stadens universitet. Detta efter ett års studier i Madrid.

Han hoppade emellertid av programmet efter två avslutade kurser i statsvetenskap, vilka motsvarade 60 högskolepoäng.

Mattias Karlsson (SD). Foto: Pavel Koubek/TT

I samband med sin studietid i Lund lärde han, enligt SvD, känna andra högt uppsatta politiker inom Sverigedemokraterna, däribland den nuvarande partiledaren Jimmie Åkesson och partisekreteraren Richard Jomshof

3. När gick Mattias Karlsson med i Sverigedemokraterna?

Mattias Karlsson gick med i Sverigedemokraterna 1994 och valdes in i riksdagen 2010. Han har sedan dess haft en rad betydelsefulla uppdrag, bland annat som gruppledare för partiets riksdagsgrupp.

Numera är Karlsson, enligt uppgifter hos riksdagen, suppleant i en rad utskott: finansutskottet och justitieutskottet för att nämna två.

4. Vem är Mattias Karlssons flickvän?

I januari 2021 berättade Mattias Karlsson om sin stora kärlek i livet.

– Hon är en fantastisk människa. Jag blev bara blixtförälskad i henne för 1,5 år sedan. Hon är en väldigt klok, insiktsfull, ödmjuk och snäll människa. Hon har förändrat mitt liv, sade han i SVT:s "Min sanning".

Samtidigt öppnade han också upp om känslorna efter att ha hört hur två personer uttrycka sig rasistiskt om flickvännen, vars mamma är adopterad från Indien, i en podcast.

Foto: Johan Nilsson/TT

– Jag blev förbannad och ledsen, framför allt för att jag bryr mig om henne. Det var jobbigt att se henne ledsen och rädd, sade han i programmet

Vid tiden uppgav Mattias Karlsson att han och flickvännen tillika fästmön skulle gifta sig under våren 2021.

5. Vad hände när Mattias Karlsson blev sjuk i corona?

I oktober 2021 meddelade Mattias Karlsson att han vårdats på Sankt Görans sjukhus i Stockholm efter att ha insjuknat i covid-19. 

Han berättade också att han inte varit vaccinerad mot corona på grund av ett "hektiskt schema", något som fick Stefan Löfven att rasa. Läs mer om det här.

6. Vilken lön har Mattias Karlsson?

Under 2019 hade Mattias Karlsson, enligt uppgifter från Skatteverket som Nyheter24 tagit del av, en fastställd förvärvsinkomst på 1 239 200 kronor. Därmed hade SD-toppen en månadslön på drygt 103 000 kronor.

Är du nyfiken på vad andra politiker inom Sverigedemokraterna tjänar? Det kan du läsa om här.

Kommentera
Kopiera länk
Dela