Stockholm

Nu lämnar statsminister Stefan Löfven in sin avskedsansökan

stefanlofven
Under onsdagen lämnade Stefan Löfven in en begäran om att bli entledigad som statsminister. Foto: Adam Ihse/TT

Under onsdagen lämnade statsminister Stefan Löfven in sin avskedsansökan till talmannen, som kommer att be Löfven att leda en övergångsregering.


Läs mer

Under förra veckan stod det klart att Magdalena Andersson är Socialdemokraternas nya partiledare, som även är favoriten att ta över som statsminister, om man frågar svenska folket. Även Centerpartiet meddelade under onsdagen att de kommer att släppa fram Andersson som Sveriges regeringschef.

Magdalena Andersson och Stefan Löfven. Foto: Adam Ihse/TT

Men än är det inte över för Stefan Löfven. Under onsdagen klockan 12.30 lämnade han in sin begäran om entledigande som statsminister till talmannen. Överlämnandet skedde på talmannens kontor, och fika stod redo på bordet.

Statsminister Stefan Löfven (S) på väg till talmannen för att lämna in sin avskedsansökan. Foto: Duygu Getrien/TT

Det här händer efter Stefan Löfvens avgång

Efter att talmannen beviljat Löfvens begäran kommer han att be statsministern att leda en så kallad övergångsregering. Men den typen av regering har väldigt begränsade befogenheter att göra några större initiativ.

Hur arbetet framåt kommer att se ut – och när det är dags för riksdagen att rösta fram en ny statsminister – kommer att meddelas senare under onsdagen.

Sista talet från Stefan Löfven

Kort efter att Stefan Löfven officiellt sagt upp sig var det dags att hålla ett sista tal inför svenska folket.

– Det har varit sju fantastiska år. Jag är väldigt stolt över att som arbetargrabb från Sunnersta i Ådalen ha fått den fantastiska förmånen att få leda vårt land under de här åren, sade han under en pressträff och fortsätter:

– Jag har i varje läge och beslut agerat utefter vad som är bäst för Sverige.

Han fortsatte med att berätta att det han kommer att sakna mest är bastun på Harpsund, men att han ser fram emot att kunna bygga sin egen i sommarhuset i Örnsköldsvik.

– Lite frihet kommer inte att göra ont.

Foto: Anders Wiklund/TT

När frågan ställdes om han känner sig nöjd med den politiska situationen som han lämnar ifrån sig sade han:

– Jag känner att jag lämnar över ett parti som mår mycket bra, det säger även de som har varit med betydligt längre än mig. Det känner jag glädje inför. Sedan är den parlamentariska situationen som den är. Men återigen har vi exakt samma situation som i somras, det har inte hänt något så det borde inte vara så svårt att hantera.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.