Stockholm

Stefan Löfvens sista dagar – det här händer efter hans avgång

Stefan Löfven avgår nu som partiledare för Socialdemokraterna.
Stefan Löfven avgår nu som partiledare för Socialdemokraterna. Foto: Olivier Hoslet/AP/TT och Adam Ihse/TT

Stefan Löfven avgår som partiledare för Socialdemokraterna, och den nuvarande finansministern Magdalena Andersson väntas bli hans ersättare. Nyheter24 har pratat med statsvetaren Jenny Madestam om vad som faktiskt händer när Löfven lämnar partiledarposten.


Läs mer

I augusti meddelade Stefan Löfven att han kommer att avgå som Socialdemokraternas partiledare vid den partikongress som går av stapeln den 3 november. 

– Jag är övertygad om att en ny ledare kommer att ge partiet ny energi, och det kommer vi att behöva, sade han då i sitt tal.

Stefan Löfven avgår nu som Socialdemokraternas partiledare. Foto: Adam Ihse/TT

Den 29 september nominerades den nuvarande finansministern Magdalena Andersson som kandidat till partiledarposten av valberedningen – något hon också tackade ja till. Läs mer om det här.

Men hur går det egentligen till när Löfven avgår och Sverige står utan statsminister? Nyheter24 frågade statsvetaren Jenny Madestam

Magdalena Andersson – Socialdemokraternas nya partiledare?

Den 4 november, under Socialdemokraternas pågående partikongress, kommer man att rösta om huruvida Magdalena Andersson ska ta över partiledarposten eller ej.

– Hon kommer ju då väljas med acklamation som det heter, och det innebär ju att det inte finns någon alternativ kandidat. Så det är henne man kommer att rösta på helt enkelt, säger Madestam och fortsätter:

Magdalena Andersson är nominerad som Socialdemokraternas nästa partiledare. Foto: Jessica Gow/TT

– Min gissning är att alla ombud kommer att rösta ja till henne och det är oerhört viktigt för Socialdemokraterna som parti att hon väljs på det här sättet. Det är en viktig ritual inom partiet att partiledaren blir vald på det här enhälliga sättet.

Vad händer när Stefan Löfven avgår?

Men vad händer då med statsministerposten, förutsatt att inget oväntat sker och Magdalena Andersson blir vald till Socialdemokraternas nya partiledare? 

Enligt Madestam kommer Stefan Löfven, under måndagen den 8 november, att lämna in sin avskedsansökan till talmannen.

Vad händer när Stefan Löfven avgår? Foto: Oli Scarff/AFP/TT

– Då kommer talmannen sätta sig i samtal med sina talmanskollegor och förmodligen också hålla samtal med alla partiledare. Alltså, talmansrundor där man kollar läget för att se vem man anser är bäst lämpad att ställa sig till förfogande för en omröstning i riksdagen, säger Madestam och fortsätter vidare:

– Troligen kommer talmannen att landa på att det ändå är Magdalena Andersson som ska läggas fram som förslag till ny statsminister i riksdagen. 

Därefter riksdagen få ta ställning till Magdalena Andersson som statsminister genom en omröstning, vilken troligen sker inom en dryg vecka efter att Löfven lämnat in sin avskedsansökan.

Stefan Löfven kommer leda en övergångsregering

Under tiden då riksdagen ännu inte röstat fram en ny statsminister leder Stefan Löfven fortsatt regeringen, men då i form av en så kallad övergångsregering. 

– En övergångsregering har väldigt begränsade befogenheter att göra några större initiativ, säger Madestam och fortsätter:

Foto: Henrik Montgomery/TT

– Men det som är lite viktigt här i sammanhanget och som gör att det också finns en viss tidspress är att runt den 24 november ska en omröstning av statens budget ske i riksdagen och förmodligen vill talmannen och övriga involverade få en ny regering på plats innan den här budgetomröstning sker.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.