Söndag 14 Aug
Stockholm

Idag är det dags för statsministeromröstning – detta kan ske

Statsministeromröstning i riksdagen
Imorgon är det statsministeromröstning i riksdagen. Foto: Fredrik Persson/TT & Henrik Montgomery/TT.

Imorgon väntar statsministeromröstning om Magdalena Andersson i riksdagen. V och S har ännu inte kommit överens om en uppgörelse – och V har hotat om att rösta rött. Nyheter24 reder ut vad som kan hända imorgon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Igår träffade Magdalena Andersson (S) talmannen Andreas Norlén. Beskedet efteråt var att S och V fortfarande inte kommit överens om en uppgörelse. Talmannen meddelade dock att det ändå kommer ske en statsministeromröstning på onsdag klockan 9. 

V-ledaren Nooshi Dadgostar har varnat för att rösta rött om S inte accepterar ett avtal där bland annat höjda pensioner och förbättrad sjukförsäkring är viktiga frågor. 

Men vad händer om Magdalena Andersson godkänns som ny statsminister av riksdagen imorgon? Och vad händer om hon inte blir det? 

Magdalena Andersson (S) och talmannen Andreas Norlén. Bildkälla: Jessica Gow/TT.

Vad händer om Magdalena Andersson släpps fram av riksdagen? 

Om Magdalena Andersson godkänns av riksdagen imorgon får hon i uppdrag att utse vilka ministrar hon vill ha i sin regering

Då kan en ny regering presenteras på fredag. 

Vad händer om Vänsterpartiet röstar rött?

Om majoriteten av riksdagen röstar emot Magdalena Andersson som ny statsminister fortsätter talmannens arbete med att hitta en ny statsminister. Då väntar nya talmansrundor. 

I detta läge skulle till exempel M-ledaren Ulf Kristersson kunna få i uppdrag att sondera. Han har dock sagt till talmannen att det inte finns någon möjlighet att bilda en borgerlig regering, skriver SvD

Efter fyra omröstningar där en statsministerkandidat får en majoritet emot sig utlyses automatiskt nyval.

Bildkälla: Henrik Montgomery/TT.

Magdalena Andersson kan få mer tid

Mikael Gilljam är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han tror att en möjlighet är att Andersson får en ny chans, om hon inte godkänns av riksdagen imorgon. 

– Likt det som hände i januari 2019 när C först röstade nej en gång och sedan kom överens om januariavtalet, säger han till Nyheter24

"Nyttigt för väljarna att korten spelas ut" 

Gilljam säger att det är en speciell situation eftersom Socialdemokraterna behöver få med sig både Centerpartiet och Vänsterpartiet. 

– Det är en spännande och prövande tid, det är nyttigt för väljarna också att korten spelas ut, säger han och fortsätter: 

– Det här kommer förmodligen upprepas igen när valet kommer nästa år och då är väljarna mycket mer informerade än vad de var förra valet 2018. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.