Söndag 5 Dec
Stockholm

Riksdagen röstar igenom M+KD+SD's budgetförslag

Riksdagen röstade igenom oppositionspartiernas budget
Riksdagen röstade igenom oppositionspartiernas budget. Foto: Erik Simander/TT & Henrik Montgomery/TT.

Onsdagen började med att riksdagen släppte fram Magdalena Andersson som Sveriges nya statsminister. På eftermiddagen följde en budgetomröstning – där riksdagen röstade igenom M, KD och SD's budgetförslag.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Onsdagen har varit en stor dag för politiken i Sverige. På morgonen släpptes Magdalena Andersson (S) fram som Sveriges nya statsminister i riksdagen

På eftermiddagen hölls en budgetomröstning i riksdagen. Där röstades budgetförslaget från M, KD och SD igenom. 

Budgeten har regeringens förslag som grund. Däremot kommer 20 av de av de 74 miljarder som regeringen lägger på reformer fördelas om inför nästa år. 

Vad innebär den nya budgeten?

Att oppositionspartiernas budget röstades fram kommer bland annat innebära att regeringens familjevecka inte införs, inte heller nya medel för extratjänster och introduktionsjobb, och byggsubventioner och energieffektiviseringar avskaffas.

Ändringarna innebär även att anslaget om köp av skog för två miljarder kronor, då för att stora områden fjällnära skog inte ska brukas, inte blir av.

Dessa pengar kommer istället användas för ett jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer, sänkt skatt på bensin och diesel och en satsning på höjda löner för poliser och mer pengar till olika sektorer inom rättsväsendet.

MP håller pressträff 16.45

Miljöpartiet har hotat om att lämna regeringen om regeringen behöver regera på oppositionens budget. Läs mer om det här.

– Man släpper fram en blåbrun budget. Jag är verkligen överraskad att C kan vackla så, säger Bolund (MP) enligt Aftonbladet.

Miljöpartiet håller pressträff klockan 16.45. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela