Riksdagen röstade igenom oppositionspartiernas budget
Riksdagen röstade igenom oppositionspartiernas budget. - Foto: Erik Simander/TT & Henrik Montgomery/TT.

Riksdagen röstar igenom M+KD+SD's budgetförslag

Onsdagen började med att riksdagen släppte fram Magdalena Andersson som Sveriges nya statsminister. På eftermiddagen följde en budgetomröstning – där riksdagen röstade igenom M, KD och SD's budgetförslag.


Onsdagen har varit en stor dag för politiken i Sverige. På morgonen släpptes Magdalena Andersson (S) fram som Sveriges nya statsminister i riksdagen

På eftermiddagen hölls en budgetomröstning i riksdagen. Där röstades budgetförslaget från M, KD och SD igenom. 

Budgeten har regeringens förslag som grund. Däremot kommer 20 av de av de 74 miljarder som regeringen lägger på reformer fördelas om inför nästa år. 

Vad innebär den nya budgeten?

Att oppositionspartiernas budget röstades fram kommer bland annat innebära att regeringens familjevecka inte införs, inte heller nya medel för extratjänster och introduktionsjobb, och byggsubventioner och energieffektiviseringar avskaffas.

Ändringarna innebär även att anslaget om köp av skog för två miljarder kronor, då för att stora områden fjällnära skog inte ska brukas, inte blir av.

Dessa pengar kommer istället användas för ett jobbskatteavdrag, sänkt skatt för pensionärer, sänkt skatt på bensin och diesel och en satsning på höjda löner för poliser och mer pengar till olika sektorer inom rättsväsendet.

MP håller pressträff 16.45

Miljöpartiet har hotat om att lämna regeringen om regeringen behöver regera på oppositionens budget. Läs mer om det här.

– Man släpper fram en blåbrun budget. Jag är verkligen överraskad att C kan vackla så, säger Bolund (MP) enligt Aftonbladet.

Miljöpartiet håller pressträff klockan 16.45. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

25 års fängelse för svindlaren Bankman-Fried

Amazons försäljning rasar – i Sverige

Svenskarna överger Amazon, ser det ut som enligt den senaste rapporten till Bolagsverket. Men kanske lyckas man vända trenden med ny AI-teknik.

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

I slutet av februari övervägde Polen att tillfälligt stänga gränsen mot Ukraina. Nu är de båda länderna nära en lösning på spannmålstvisten, enligt Polens premiärminister Donald Tusk.

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.