En ny statsministeromröstning kan krävas om MP lämnar regeringen.
En ny statsministeromröstning kan krävas om MP lämnar regeringen. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Jessica Gow/TT

Hotet mot Andersson: Kan bli ny statsministeromröstning

Miljöpartiet överväger att lämna regeringen om de tvingas regera med en budget som SD haft inflytande över. Om hotet blir till verklighet kan det bli en ny statsministeromröstning.
– Det är ofrånkomligt att det måste bli så, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare, till Expressen.


Under onsdagen släpptes Magdalena Andersson (S) fram som Sveriges nya statsminister. Men tidigare under morgonen uppgav Centerpartiet och Annie Lööf att man inte kommer stödja regeringens budget.

Beskedet innebär att det budgetalternativ som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna presenterat sannolikt kommer att gå igenom.

Detta har gjort att Miljöpartiet nu överväger att lämna regeringen, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om

Tobias Billström (M) kräver ny omröstning

Moderaternas gruppledare, Tobias Billström, kräver en ny statsministeromröstning om Miljöpartiet lämnar regeringen.

– Det är ofrånkomligt att det måste bli så då den partipolitiska sammansättningen av hur regeringen ser ut ändras och alltså även den grund Magdalena Andersson fick uppdraget av talmannen, säger Billström till Expressen och fortsätter vidare:

– Om MP utträder ur regeringen innan den är tillträdd måste riksdagen rimligen få säga sitt om förtroendet för den regering som ska tillträda.

Kan bli ny statsministeromröstning

Nu erfar Expressen att även kammarkansliet, efter samtal om läget, kommit fram till att det blir en ny statsministeromröstning vid ett regeringsutträde av Miljöpartiet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Längsta svackan på Wall Street sedan oktober

Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.

Folkhälsomyndigheten varnar alla äldre: "Kan i värsta fall leda till döden"

Folkhälsomyndigheten är bekymrade över att så få äldre tagit en påfyllnadsdos av sitt covid-19 vaccin i vår. Nu går de ut med en varning till de äldre, och påminner om att sjukdomen i värsta fall leda till döden.