Politikernas betygsexperiment har sabbat framtiden för en hel generation unga

- 20/05/2016, 11:36 -
Emma Lindström tycker betygssystemet borde bytts ut för längesen.
1 av 2

Emma Lindström tycker betygssystemet borde bytts ut för längesen.

TT / Nyheter24

Elever som tar studenten till sommaren tvingas dömmas efter det orättvisa systemet.
2 av 2

Elever som tar studenten till sommaren tvingas dömmas efter det orättvisa systemet.

TT

Betygen är inte rättvisa och det är hemskt att elever tvingas dömas efter det systemet som finns i dag. Politikerna borde få underkänt.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag får ont i magen när jag tänker på eleverna som tar studenten till våren. Det är unga människor som slitit på gymnasiet i tre år och gjort sitt allra bästa.

Nu ska de gå ut därifrån med sina betyg, som något slags bevis på hur mycket värde de är. Det är bara ett problemen: betygssystemet fullkomligt sågar dagens elever vid fotknölarna.

En student som pluggat hårt för ett C i ett ämne kan av minsta lilla misstag puttas ner till ett D. Varför? Jo, för om du når upp till ett C på så gott som alla punkter utom en knuffas du automatiskt ner på grund av den enda tabben.

Dagens gymnasielever bedöms inte för vad de är duktiga på, så som unga människor borde göras. I stället för att uppmuntras för vad de kan låser ett ynka misstag fast dem vid ett betyg lägre än vad de egentligen förtjänar.

Jag har talat med gymnasieministern Aida Hadzialic som säger att det ska ändras, även hon tycker nämligen det är bråttom. Men det hjälper inte eleverna som slutar nu och blir dömda efter det orättvisa systemet. Varje dag som går är just nu en dag för mycket med elever som tappar hoppet.

Politikerna har misslyckats fullständigt med betygen, det är de som förtjänar ett få ett E.