Montage. Till vänster Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, till vänster Nyheter24:s Karl Anders Lindahl
Nästa val kan bli Åkessons sista som partiledare, skriver Karl Anders Lindahl. - Foto: TT/Nyheter24

Därför kan nästa val bli Jimmie Åkessons sista som partiledare

Jimmie Åkesson har många sömnlösa nätter framför sig om han inte lyckas styra upp situationen, skriver Karl Anders Lindahl.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Om vi får 30 procent, Moderaterna får 16 och Kristdemokraterna får fyra och en halv. Då går det"

Orden är Jimmie Åkessons, och de uttalades för bara några månader sen, under Almedals-veckan på Gotland. 

Sverigedemokraterna har minsann inte saknat självförtroende genom åren, och det är inte länge sen Åkesson sa att han trodde att SD skulle bli största parti i valet 2018 och att SD kanske till och med skulle kunna leda en M+SD+KD-regering. 

Men den här hösten har visat hur bräckligt Sverigedemokraternas stöd är. Efter Moderaternas partiledarbyte har väljarna flytt från SD, och i senaste Sifo-undersökningen når inte partiet ens 15 procent. 

SD ökar konstant brukar man ju säga. Men nu är det kanske dags att ifrågasätta detta. 

I nästa val lär Sverigedemokraterna förbättra sitt valresultat från 2014. Allt annat skulle vara den största sensationen sen partiet kom in i riksdagen för sju år sen. 

Men ett valresultat på 15 procent skulle vara katastrofalt för SD och inte minst partiledningen. Det skulle ju bara vara hälften av vad Åkesson pratade om i somras. Det skulle bli smärtsamt tydligt att SD egentligen bara har en chans att växa så länge folk är missnöjda med S och M, och att Sverigedemokraterna kan sjunka ihop som en sufflé precis när som helst. 

I så fall skulle partiets ökning bara vara en illusion, ett gravt strategiskt misslyckande från partiledningen. Bitterheten bland de aktiva kärnväljarna skulle säkerligen växa, och vips så är de interna striderna framme. Något säger mig att SD inte klarar av den typen av krig. 

Jimmie Åkesson håller modet uppe, och tror på ett bra valresultat. Men om han inte lyckas locka till sig några hundratusen väljare de närmsta tio månader lär det bli många sömnlösa nätter för Åkesson fram till valet. Om SD inte ökar ordentligt i 2018 har Jimmie Åkessons precis påbörjat sin sista valrörelse som partiledare. 

Så här förklarar SD själva opinionsraset

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Åkesson tvingas avgå efter nästa val?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.