Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför är det en superkass idé att tvinga SVT visa OS

- 12/08/2016, 11:09 -

TT/Nyheter24

Det kommer bli dyrt, odemokratiskt och bara allmänt fel, menar Nyheter24:s Karl Anders Lindahl.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

OS i Rio rullar på, och många är vi som suttit och hejat framför skärmarna när Sara Sjöström simmat hem tre medaljer till Sverige. Men alla är inte glada. En stor snackis har handlat om att OS går på Viasat i år, och att alla inte kan se tävlingarna utan att betala.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt lackade fullständigt när han inte kunde se simningen i sin sommarstuga, och SVT-profilen Lasse Kronér har skrivit en text på SVT.se om att OS borde gå på SVT.

Vänstern har till och med lagt fram ett förslag i riksdagen om att ha en speciell lista över olika evenemang som ska gå på SVT no matter what.

Det är en genomusel idé. Riksdagen ska inte gå in och detaljstyra vad SVT ska lägga sina licenspengar på. Politiker ska inte bestämma vad som ska gå på tv. Punkt.

Hur mycket det kostade att köpa rättigheterna till OS är inte helt klart än, men när man tänker på att rättigheterna till sommarens fotbolls-EM enligt Expressen kostade TV4 och SVT 250 miljoner kronor så kan vi fastslå att det är svindyrt att köpa rättigheter till sportevenemang.

Och dyrare kommer det bli om riksdagen ska in och peta i regelverket. Tänk bara vilken usel förhandlingsposition SVT skulle ha om man är tvingad att köpa rättigheterna? Det skulle egentligen inte finnas någon gräns för mycket licensbetalarna skulle få punga ut för att kolla på landhockey, diskuskastning och obegripliga seglingstävlingar.

Är det rätt att vinstintresse går före folkligt idrottsintresse? Kanske inte. Men man löser inte problemet genom lagar. Folk älskar OS och själv kollar jag gärna. Men att politiker ska in och bestämma vad SVT ska lägga pengar på är på alla sätt och vis en riktigt jäkla superkass idé.