Fredag 16 Apr
Stockholm

Exakt två år till nästa val – här är allt som kommer hända tills dess

Emma Lindström om Karl Anders Lindahl vet exakt allt!
1 av 3
Emma Lindström om Karl Anders Lindahl vet exakt allt!. Foto: Nyheter24/TT
2 av 3
3 av 3

I dag om två år går svenska folket till val. Men vad har vi att vänta innan dess. Nyheter24:s politikexperter Emma Lindström och Karl Anders Lindahl berättar allt du vill veta.

Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Karl Anders Lindahl: Okej, känns som att det finns en fråga alla tänker på. Hur mycket kommer Sverigedemokraterna bestämma efter nästa val?

Emma Lindström: Ärligt talat är jag lite trött på att SD hamnar i centrum hela tiden, och jag tror kanske att jag inte är ensam om det. Men hur mycket de kommer bestämma? Inte mer än nu vågar jag faktiskt tro. Vad tror du?


Karl Anders: Haha, jag tror ganska många är trötta på dem. Men jag håller faktiskt med dig. Jag tror inte att de hamnar i regering, och jag tror inte att de får så stora siffror så att någon måste samarbeta med dem. Frågan är bara vad Moderaterna kommer säga om ett samarbete fram till valet kanske?

Emma: Jag tror de kommer stå fast vid ett nej, även om inte Anna Kinberg Batra säger det så tydligt. Jag är mer nyfiken på hur Alliansen ska komma överens om sin flyktingpolitik. De är ju inte direkt samstämmiga. Det måste de lösa, men jag undrar hur?

Karl Anders: Eller hur? Speciellt med tanke på att det fortfarande är ganska oklart vad som funkar. Visst, M har tagit tillbaka många röster från SD, men samtidigt går ju Centerpartiet bra! Och man kan ju inte ha båda. Men att det skulle bli mjukare debatt om flyktingar närmaste två åren känns ju väldigt avlägset. Det tuffa snacket kommer vara kvar, även om det ofta är fett orimligt.

Annie Lööf kan bli en valvinnare.

Emma: Ja, och S+MP kommer stå där och försöka säga att de “är snälla mot flyktingar” samtidigt som de vill lyfta fram att de tagit ansvar och infört de stenhårda asylreglerna. Men det blir bara motsägelsefullt. SD har ju verkligen en fördel då de kan vara tydliga. Det är de och V typ. Men förutom migrationspolitiken, vad kommer bli de stora frågorna tror du?

Karl Anders: Välfärden. Och kosing. Lätt. Hur mycket skatt ska rika betala, hur mycket ska fattiga få tjäna? Vet inte om det är så smart av högern att göra stridsfråga av att någon som tjänar nästan 40 papp i månaden betalar nån hundring extra i skatt. Hur illa kan det vara? Där kan ju S och V köra hårt och säga: “vi tar ansvar för vården och skolan, de rika kan gott betala”. Du då?

Emma: Det du sa, plus skolan. Det är fortfarande ingen på högersidan som tröttnat på att reta Fridolin för det där med att fixa skolan på 100 dagar. Kanske kommer även Alliansen att tjata om miljön efter som MP gjort bort sig en del på den punkten. Men som bekant krävs det typ döda sälar för att den frågan verkligen ska kännas i stugorna.

Fridolin kan få det svårt...

Karl Anders: RIP sälarna. Aja, men mer då? Hur många ungar hinner Ebba Busch Thor få innan nästa val?

Emma: Hon skulle ju faktiskt hinna ploppa ut två, om hon verkligen vill?! Men något sig mig att hon kommer prioritera partiet sista året. Med KD:s opinionssiffror är det ju i ungefär lika stort behov av omsorg som en ettåring.

Karl Anders Lindahl är politisk redaktör på Nyheter24

Emma Lindström är politisk reporter och kommentator

Är du laddad inför 2018?
Tack för din röst!
Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela