Måndag 21 Jun
Stockholm

Rasisterna håller på att förstöra allt som är fint med julen

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl har fått nog av Sveriges nya jultradition; hatet.

Kommentera (198)
Kopiera länk
Dela
Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Snart är det jul. För de flesta av oss är det en högtid som tillbringas med vänner och familj, en tid där livet får landa lite, och där vi ägnar oss åt traditioner. Vissa nya, andra gamla. Vissa är fina, andra är ärligt talat lite knäppa.

Men lika säkert som pepparkakor och glögg kommer varje år en mörk tradition som gör mig rädd, ledsen och arg. Den vidriga julrasismen.

Julrasismen går i korta drag ut på att man är rasist, och använder julens värme och sentimentalitet som slagträ för att förgifta sin omgivning med sin rasism.

Nu senast fick ett stackars barn i luciakläder i Åhléns julreklam stå i skottgluggen, och Sveriges lägsta avskum såg sin chans att visa upp sig i kommentarsfälten.

Lucia är en hotad tradition. Anledningen är ganska enkel: allt färre barn och ungdomar vill ställa upp i Lucia-tåg. Och med tanke på senaste dagarnas drev mot ett barn kan jag faktiskt förstå varför. Självklart känns det ofräscht att ställa upp i en tradition som smutsas ner av hat, trakasserier och hot. Rasisterna håller fullständigt på att kapa och förstöra Lucia.

Kanske någon skulle påminna om att julen handlar om kärlek, omtanke och värme? Känns inte det finare än att förvandla julen till en rasistisk hatfest? Och att traditioner inte handlar om hudfärger och att hota barn?

Ni som kommenterar, hatar och förstör. Jag har bara en sak att säga till er. Ni borde skämmas. Ni borde verkligen tänka över vad det är för värld ni skapar, och varför ni kämpar så hårt att döda alla våra fina traditioner, för att skapa någon slags julkortsjul som aldrig funnits och som aldrig kommer att finnas.

Det finns inget svenskt i det ni gör. Faktum är att ni skämmer ut oss alla.

Karl Anders Lindahl, politisk redaktör på Nyheter24.


Efter de senaste dagarnas uppståndelse har barnets familj bett om att bilden ska tas bort från Åhléns Facebook-sida. Därför har även Nyheter24 valt att ta bort bilden.

Bryr du dig om traditioner?
Tack för din röst!
Kommentera (198)
Kopiera länk
Dela