Att sätta tiggare i fängelse är en urusel idé – här är varför

- 02/08/2017, 09:54 -

Nyheter24/TT

Nyheter24:s Karl Anders Lindahl förklarar varför fängelse är helt fel väg att gå.

Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ska tiggeri vara straffbart? Det är en diskussion som varit het i flera år nu, inte minst efter att danskarna beslutat sig för att införa två veckors fängelse för tiggeri. Vissa kanske blickar nyfiket mot Danmark och tycker att det där låter som en bra idé. Låt oss titta lite närmare. 

En av de mest grundläggande reglerna för svensk juridik är “proportionalitetsprincipen”. Den innebär att om myndigheter ska tvinga någon till någonting ska det vara rimligt utifrån vilken typ av skada den personen gör mot andra eller sig själv. 

Skulle fängelsestraff för tiggeri verkligen funka utifrån den grundläggande principen? Nja. 

För det första skulle den svenska polisen, som redan är hårt pressad, nu tvingas gripa, förhöra och häkta tiggare. Förundersökningar ska genomföras och rapporter ska skrivas. Vore det inte bättre om poliser fokuserade på att gripa personer som faktiskt skadar andra människor fysiskt och ekonomiskt, än att gripa personer som sitter på en trottoar med en pappmugg framför sig?

Enligt domstolsverket kostar en genomsnittlig rättegång i tingsrätten knappt 16 000 kronor. Att ha en tolk närvarande vid rättegång (om man nu överhuvudtaget hittar en) i två timmar kostar ungefär 800 kronor. 

Lägg sedan till kostnader för den faktiska fängelsevistelsen. Enligt siffror från 2014 kostar det cirka 6 000 kronor om dygnet att ha en person fängslad. 

Det skulle alltså bli sinnesjukt dyrt att införa fängelsestraff för tiggeri. Lägg dessutom till kostnader för brottslighet som skulle få pågå i lugn och ro medan polisen är upptagen med att jaga tiggare. Där är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. 

Men okej, signalpolitik då? Skulle inte ett fängelsestraff minska antalet synliga tiggare? Jo, alldeles säkert. Men då gäller det att fråga sig vad dessa människor skulle göra istället. Rimligtvis är det inte otänkbart att en person som inte kan tigga (och kom ihåg att tigga är ett relativt harmlöst sätt att få in lite pengar) förmodligen skulle ägna sig åt tyngre, mer osynlig brottslighet. 

Är det verkligen bättre att tiggaren börjar ägna sig åt stölder, droghandel, prostitution eller utnyttjas som svart arbetskraft? Självklart inte. 

Tiggeri är inte bra. Tiggeri är dåligt. Och det är helt okej att tycka att det borde försvinna. Men om du på riktigt tycker att fängelse är det bästa sättet att lösa problemet borde du verkligen tänka ett extra varv. 

LÄS MER: Här är beviset på att rasister är fullständigt dumma i huvudet