Karl Anders Lindahl, en moské, och Ebba Busch Thor.
Karl Anders Lindahl tycker ängsligheten har gått för långt. - Foto: TT/Nyheter24

Nej nu får ni faktiskt sluta vara så förbannat ängsliga

Karl Anders Lindahl skriver om att man faktiskt får räkna med att saker och ting låter när man bor bland andra människor. Även böneutrop.


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jahapp, nu var det dags igen. Vi ska prata böneutrop i Sverige. Som om att det kommer lite ljud från en moské i Växjö en gång i veckan skulle vara en nationell angelägenhet. 

Det är vid sådana här tillfällen som det märks hur enormt ängsliga vissa av oss är. 

Ebba Busch Thor har nu gått ut och sagt att det inte är okej att "proklamera" en religion på det viset en minaret kan göra. Man kan inte tolka det annat än att Kristdemokraternas partiledare inte tycker att någon ska kunna störa sig på något så fort man går utanför dörren. 

Men det är ju inte så ett samhälle fungerar. Var vi än vänder oss finns det saker som låter.

Det kan vara gubben som delar ut flygblad utanför Systembolaget.

Den lilla kören som sjunger om Jesus återkomst på Sergels Torg i Stockholm. 

Eller den där fulla snubben som utanför en krog klockan 01:30 försöker övertala omgivningen om att Oasis texter var bättre än Blurs (jo tjena).

Vad jag försöker komma till är att om man omger sig av andra människor kommer man också stöta på åsikter, världsuppfattningar och tankar som man inte känner sig helt bekväm med. Som kanske till och med gör en upprörd. 

Men det måste faktiskt få vara så. Bor man bland andra kommer man möta på saker man inte gillar. Det är möjligt att det kan kännas lite ovant i början när det kommer något nytt (antar att det fortfarande finns någon svensk därute som aldrig varit i närheten av en helt vanlig moské), och då kan det ta emot lite. Det är också helt normalt. 

Men snälla, låt inte den där pinsamma ängsligheten ta över ditt liv och förpesta din omgivning. Ett böneutrop någon gång i veckan är faktiskt en rimlig del av ljudbilden och det offentliga rummet.

Om man inte accepterar böneutrop blir det svårt att ta ställning till Frälsningsarméns kör, mannen som går runt med sin namnlista för EU-utträde, eller a-lagaren som vill berätta om hur han hittade Buddha.

Man hör ofta att Sverige är ett PK-fäste, att man inte får säga vad man vill eller kritisera invandring i det här landet. Då är det ju lite paradoxalt att man inte ens kan utöva en världsreligion utan att det blir ett herrans liv och faktiska krav på tystnad.  

Människor gör ljud när de lever sina liv och utnyttjar sina friheter. Ska du bo bland folk får du faktiskt sluta vara så förbannat ängslig.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du ängslig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.