New York Times satsar på AI-användning.
New York Times satsar på AI-användning. - Foto: Unsplash

Efter stämningen: New York Times satsar på AI

New York Times anställer nya för att utforska användning av AI på tidningen. Detta kommer inte långt efter stämningen av OpenAI.


Hittills har New York Times haft en försiktig inställning till användningen av generativ AI inom journalistik. De var en av dem första som blockerade OpenAI's "browsing"- funktion och senare stämde de företaget för brott mot upphovsrätt. 

I december anställde de Zach Seward, för att leda deras AI-initiativ. Nu ska de expandera AI på tidningen med flera nya roller.

Nedräkningen – då blir AI smartare än oss

Nya arbetsgruppen

NYT skapar en ny arbetsgrupp för att experimentera med användningen av generativ AI på företaget, både inom rapportering och för att förbättra läsupplevelsen. I ett inlägg på Threads delade Seward nyheten och ett antal jobbannonser, bland annat för en designer, en redaktör och dataingenjörer.

Ansvarsområden för redaktören inkluderar att "leda samarbeten med reportrar och redaktörer på redaktionen för att identifiera verkliga problem som kan lösas med AI" och att "hålla sig uppdaterad om den senaste forskningen och modellutvecklingen inom AI, för att hjälpa till att informera teamets arbete och sprida teknisk kompetens i hela organisationen."

Tidigare har NYT fastställt att AI inte ska användas för att skriva artiklar. 

"Ett skäl till att vi är glada att ha Zach i denna roll är att han delar vår fasta övertygelse om att Times journalistik alltid kommer att rapporteras, skrivas och redigeras av våra expertjournalister", skrev tidningen i ett pressmeddelande i december. 

Ny AI-forskning – så kan vi prata med djur

Andra utforskar AI 

Flera andra nyhetsbyråer utforskar användningen av AI. Axel Springer, som publicerar bland annat Business Insider, ingick i ett samarbete med OpenAI för att dela med sig av sitt innehåll och utforska hur AI kan användas i deras journalistik. 

The Associated Press har också ingått i ett liknande samarbete. I Sverige har bland andra Nyheter24 och Aftonbladet satsat på att utforska AI inom nyhetsproduktion.

Läs mer: Bandet som lurade Spotify – tjänade hundratusentals kronor

Läs mer: Apple satsar på AI – kommer till iPhone

/
AI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!