Är det verkligen säkert att ansluta till hotellets Wi-Fi?
Är det verkligen säkert att ansluta till hotellets Wi-Fi? - Foto: Unsplash

Gör ALLTID det här – innan du använder hotellets Wi-FI

Nästa gång du kopplar upp dig på ditt hotells Wi-Fi, tänk efter en extra gång. Om du inte skyddar dig på rätt sätt kan det vara riskabelt.


I takt med att tekniken utvecklas och blir alltmer integrerad i vår vardag är det viktigt att vara medveten om säkerheten kring de Wi-Fi-nätverk vi ansluter oss till, särskilt på hotell. Hotell-Wi-Fi kan vara bekvämt, men det är inte utan risker.

Läs mer: IKEA släpper ny tjänst – så fungerar den

Säkerhetsrisker med hotell-Wi-Fi

Hotell-Wi-Fi är ofta måltavlor för cyberkriminella på grund av det stora antalet användare och bristen på grundläggande säkerhetsåtgärder. Cyberkriminella kan utnyttja svagheter i nätverket för att genomföra en rad attacker. ForestVPN listar några:

  • Man-in-the-middle-attacker, där en angripare avlyssnar och eventuellt manipulerar kommunikationen mellan två parter.
  • Evil twin-attacker, där en skadlig aktör skapar ett Wi-Fi-nätverk som liknar hotellets för att lura gäster att ansluta till det.
  • Packet sniffing, där hackare fångar upp data som skickas över nätverket för att spionera på användarnas online-aktivitet.
  • Routerhacking, som kan ge angripare tillgång till känslig information, inklusive gästernas bankkortsuppgifter.

Läs mer: Här är världens 10 lyxigaste telefoner – sjuka priserna

Så skyddar du dig på hotell-Wi-Fi

För att säkerställa att du surfar säkert på hotell och andra offentliga Wi-Fi-nätverk, finns det flera åtgärder du kan vidta. Här är några tips från ForestVPN:

  1. Använd en VPN (Virtuellt Privat Nätverk): En VPN krypterar din data, vilket gör det svårare för hackare att se din onlineaktivitet.
  2. Välj rätt nätverk: Dubbelkolla alltid namnet på Wi-Fi-nätverket med hotellpersonalen för att försäkra dig om att du ansluter till det officiella nätverket och inte ett falskt ett.
  3. Uppdatera dina enheter: Se till att ditt operativsystem och antivirusprogram är uppdaterade för att skydda mot kända sårbarheter.
  4. Använd tvåfaktorsautentisering (2FA): Detta lägger till ett extra säkerhetslager genom att kräva ytterligare en bekräftelse förutom ditt lösenord när du loggar in på dina konton.
  5. Var försiktig med banktransaktioner: Undvik att genomföra banktransaktioner eller andra känsliga aktiviteter på offentliga Wi-Fi-nätverk om det är möjligt.

Läs mer: Amazons stora förändring – så blir nätshoppingen

Hotellens ansvar för gästers säkerhet

Hotellen bär också ett ansvar för att säkerställa säkerheten för sina gästers data. Enligt BlueprintRF visade en undersökning att 85 procent av hotellägare anser det mycket viktigt att deras Wi-Fi-tjänster är säkra och skyddar gästernas integritet. 

Hotell kan vidta åtgärder som att implementera starka krypteringsprotokoll, säkerställa regelbundna uppdateringar av nätverksutrustning och utbilda personalen om cybersäkerhet.

Läs mer: Nya webbläsaren – googlar åt dig

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!