Torsdag 5 Aug
Stockholm

De var Breiviks mål på Utøya

Från vänster: Eskil Pedersen, ledare för Arbeiderpartiets ungdomsorganisation (AUF), utrikesminister Jonas Gahr Støre och tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland.
1 av 2
Från vänster: Eskil Pedersen, ledare för Arbeiderpartiets ungdomsorganisation (AUF), utrikesminister Jonas Gahr Støre och tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland. Foto: Scanpix
Här är "Kategori A-förrädarna".
2 av 2
Här är "Kategori A-förrädarna". Foto: Scanpix

Anders Behring Breiviks huvudmål var att döda "Kategori A-förrädare".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Enligt källor till den norska tidningen VG var Anders Behring Breiviks mål på Utøya att likvidera utrikesminister Jonas Gahr Støre, tidigare statsminister Gro Harlem Brundtland och ledaren för Arbeiderpartiets ungdomsorganisation (AUF) Eskil Pedersen. Alla klarade sig dock med livet i behåll och Breivik misslyckade delvis med planen.

"Vill inte säga något om detta"

De nya uppgifterna planerade han att avslöja i ett tal, som han till slut ändå inte fick hålla för domaren, under de offentliga häktningsförhandlingarna i måndags. Breviks advokat Geir Lippestad vill inte kommentera de nya uppgifterna.

– Jag tycker inte det är rätt för mig att säga något om detta. Det är sant att Breivik har gjort uttalanden om de planer som han inte har genomfört, men jag vill av princip inte att få in dessa planer, säger Geir Lippestad till VG.

Filmade Breivik trots medieförbud

Under måndagens häktningsförhandlingar mot Breivik hade Oslo tingsrätt infört ett medieförbud då fotografer och film-team inte fick filma eller fotografera. Nu visar det sig dock att det förbudet bröts av en rysk teve-kanal som nu visar bilder på Breivik från rättssalen.

På bilderna ser man Breivik i en mörk kostym och vit skjorta. Bakom honom och advokaten Geir Lippestad står sex poliser som skydd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela