Ett nytaget foto på Breivik.
Ett nytaget foto på Breivik. - Foto: Oslopolisen

Norsk polis kartlägger Breiviks liv på nätet

Polisen arbetar hårt med att kartlägga massmördaren Anders Behring Breiviks omfattande virtuella liv. Tusentals mejl och över 30 användarnamn på 40 olika sajter ska undersökas av polisen.


I ett polishus i Oslo sker jakten på Breiviks virtuella liv. Fyra månaders kartläggningar har visat att det var mycket omfattande. Från över 20 e-postadresser har massmördaren skickat och mottagit tusentals meddelanden, uppger Mats Höyem Koteng, ledare för efterforskningsgruppen som undersöker Breiviks användning av sociala medier.

Polisen har spårat mejl från år 2004 till bara dagarna innan terrorattentatet den 22 juli, men man har ännu inte lyckats få en överblick av innehållet i mejlen. Det är mycket på grund av att det rör sig om ett enormt stort antal mejl, men också för att det krävs tillstånd från utländska e-posttjänster för att få öppna mejlen, skriver Aftenposten.

Arbetet försvåras även av att Breivik använt flera program från nätet som gör det svårare att spåra honom.

– Det gör det mycket svårt att identifiera någon som är aktiv på en hemsida, säger Höyem Koteng.

Anders Behring Breivik var en aktiv debattör på åtskilliga nätform. Han spenderade även mycket tid med att spela datorspel. I sitt manifest skriver han att han ägnade stora delar av år 2005 åt att spela rollspel över nätet. Polisen undersöker nu om han under åren innan terrorhandlingarna kan ha förlorat förmågan att skilja på fantasi och verklighet.

- Vi har inte på något sätt kommit fram till att han levde i en fantasivärld, men det är intressant, speciellt med tanke på vad han gjorde på Utøya, säger åklagaren Christian Hatlo, och fortsätter:

- Han använder några militära uttryck som påminner om spelvärlden.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nytt vulkanutbrott i Indonesien

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Då sänks skatten för en miljon svenskar – är du en av dem?

Det senaste året har inte inneburit några stora sänkningar av skatter för de svenska hushållen. Istället har man trängts av höga räntor, dyrare varor och faktiskt flera skattehöjningar. Américo Fernández är privatekonom på storbanken SEB och spår sänkningar av flera skatter i höst. – Sverige har starka finansiella muskler, säger han till Nyheter24.

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

En man i 20-årsåldern höll en tik och hennes valpar instängda i ett garage utan ljusinsläpp. Det saknades även torra, rena liggplatser med bäddmöjligheter och driksvatten i garaget. Nu förbjuds mannen ta hand om djur, oavsett djurslag.

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.