Lördag 31 Jul
Stockholm

Breivik anser att offrens anhöriga bör tacka honom

Det ville massmördaren Anders Behring Breivik säga när han bad om ordet under häktningsförhandlingarna i Oslo tingsrätt. Han ser på sina offer som martyrer som dog för hans stora projekt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under den sista häktningsförhandlingen i Oslo tingsrätt den 14 november bad Anders Behring Breivik domaren om att få ordet. Domaren sade blankt nej med förklaringen att sådana tal inte hör hemma under en häktningsförhandling och att det enbart skulle orsaka större lidande för hans offers anhöriga.

Om domaren hade låtit Breivik tala så hade inte hans offer och de anhöriga fått höra någon beklagelse eller ursäkt för terrorangreppen den 22 juli. Det han planerade att säga var att de anhöriga borde tacka honom, det skriver Aftenposten.

"Visar hur skruvad den här mannen är"

Tidningen har gjort en utredning om Breivik och psykiatriker har letat efter bakomliggande orsaker som gjort att Breivik utvecklats till en av världshistoriens värsta massmördare. Hans egen förklaring är att han har överutvecklad empati.
På frågan om hur han kan ha den uppfattningen trots att han skoningslöst mördat 77 personer, svarar han att han har räddat miljontals liv genom att fatta det beslut han tog.

Han hävdar att han haft så mycket medlidande för framtida generationer i Europa som utan hans handling skulle få lida. Därför har han känt att något måste göras. I hans ögon är offren martyrer som dog för målet. Och enligt uppgifter till Aftenposten hade han tänkt att meddela de anhöriga att han förtjänar deras tacksamhet.

– Om det här stämmer så visar det hur skruvad den här mannen är, säger Trond Blattman, ledare för den nationella stöttegruppen efter 22-juliattentaten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela