Fredag 25 Jun
Stockholm

Ny utredning: Anders Behring Breivik är frisk

Anders Behring Breivik är fullt frisk och behöver inte ta mediciner.
Anders Behring Breivik är fullt frisk och behöver inte ta mediciner. Foto: SCANPIX

Tre psykologer och en psykiatriker konstaterar att Breivik varken är psykotisk eller schizofren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Terroristen Anders Behring Breivik behöver inte medicineras. Det finns inte heller någon risk för att han ska ta livet av sig. Det visar en ny utredning där tre psykologer och en psykiatriker undersökt honom. Man anser samtidigt att han varken kan klassas som psykotisk eller schizofren, rapporterar den norska tevekanalen TV 2.

Den nya utredningen går därmed emot rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim som fastslog i en omstridd rapport att Breivik är straffrättsligt otillräknelig tidigare i höstas.

Den norske statsadvokaten (åklagare) Sven Holden som leder utredningen kring terrordåden säger till norska TV 2 att en skrivelse med nya aspekter utifrån den nya informationen kommer att lämnas in till Oslo tingsrätt.

Tingsrätten har i sin tur begärt in synpunkter från parterna om hur man ser på behovet av ytterligare utlåtanden från sakkunniga i frågan om Breiviks mentala hälsa. Utlåtanden måste i så fall komma in senast denna vecka på torsdag.

---

Nyheter24:s reporter Henrik Eriksson: Hur ser framtiden ut för Anders Behring Breivik?

Fram tills rättegången drar igång i vår mot Anders Behring Breivik tror jag vi får se fler uttalanden från "experter". Och precis som den första rapporten kommer även dagens utredning att kritiseras.

En av de som reagerat på nyheten om att Breivik är frisk är Sture Bergwall mer känd som Thomas Quick. Han har tidigare kritiserat den svenska psykiatrin.

"Breivik sjuk, Breivik frisk - psykiatrin demonstrerar själv sin ovetenskaplighet." - skriver han på sin twitter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela