Personen skällde bland annat ut statsminister Jens Stoltenberg...
1 av 3
Personen skällde bland annat ut statsminister Jens Stoltenberg... - Foto: Aleksander Andersen / SCANPIX
och hotade att skjuta unga AUF:are.
2 av 3
och hotade att skjuta unga AUF:are. - Foto: SCANPIX
Fyra månader innan Breiviks attentat mottog norska regeringen hot.
3 av 3
Fyra månader innan Breiviks attentat mottog norska regeringen hot. - Foto: SCANPIX

Hot mot norska regeringen i mars: "Pratade om ett manifest och att döda AUF:are"

Fyra månader innan Anders Behring Breiviks attentat ringde en person till regeringens växel och skällde ut regeringen och hotade att skjuta unga AUF:are. Personen hänvisade också till ett manifest under samtalet.


OSLO. Det hotfulla telefonsamtalet kom in till växeln i regeringskansliet i mars 2011.

En person med vad som beskrivs som "annorlunda dialekt" ska ha ringt och pratat om att skjuta unga AUF:are och om ett manifest, skriver norska NRK.

Skällde ut regeringen

I efterhand visar det sig att budskapet var skrämmande likt det som inträffade den 22 juli. Personen som ringde riktade bland annat sina hot mot statsminister Jens Stoltenberg och Gro Harlem Bruntland. Han nämnde också att han hade ett manifest och pratade om att skjuta ihjäl unga AUF-medlemmar.

Mannen är fortfarande okänd

Efter att ha pratat i några minuter med växeln så kopplades mannen vidare till ett av departementen. Identiteten på den som ringde är fortfarande okänd.

Bekräftar att samtalen kom in

Kvinnan som tog emot samtalet satt vid departementens gemensamma växel i hus R4, en av de byggnader som skadades av bombexplosionen den 22 juli.

Kvinnan i växeln vill i nuläget inte uttala sig, skriver NRK, utan hänvisar till sina chefer på departementets servicecenter.

Efter terrordåden informerades polisen om samtalen men i dagsläget vill man inte lämna ut för mycket information med hänvisning till förundersökningen.

AUF
/
Hot
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!