Enligt polisförhör planerade Breivik även "bonusoperation" mot norska mediehuset NRK.
1 av 8
Enligt polisförhör planerade Breivik även "bonusoperation" mot norska mediehuset NRK. - Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/AP/Scanpix
Breivik har i förhör berättat att han är säker på att polisen gripit ytterligare en person för terrordåden den 22 juli. Han ska vara en "ordensbroder" från terrororganisationen Knights Templar.
2 av 8
Breivik har i förhör berättat att han är säker på att polisen gripit ytterligare en person för terrordåden den 22 juli. Han ska vara en "ordensbroder" från terrororganisationen Knights Templar. - Foto: FAKSIMIL FRÅN BREIVIKS MANIFEST
Domaren beslutar om Breivik ska omhäktas klockan 14.30, men allt talar för att han förblir fängslad.
3 av 8
Domaren beslutar om Breivik ska omhäktas klockan 14.30, men allt talar för att han förblir fängslad. - Foto: Larsen, Håkon Mosvold/AP/Scanpix
Breiviks advokat Geir Lippestad.
4 av 8
Breiviks advokat Geir Lippestad. - Foto: Varfjell, Fredrik/AP/Scanpix
Breivik hade gett pressen tillåtelse att filma och ta bilder.
5 av 8
Breivik hade gett pressen tillåtelse att filma och ta bilder. - Foto: Roald, Berit/AP/Scanpix
Säkerheten i och kring rättssalen var rigorös.
6 av 8
Säkerheten i och kring rättssalen var rigorös. - Foto: Johansen, Erik/AP/Scanpix
Breivik gav ett lugnt och samlat intryck när han fördes in i rättssalen.
7 av 8
Breivik gav ett lugnt och samlat intryck när han fördes in i rättssalen. - Foto: Junge, Heiko/AP/Scanpix
Han nickade hälsande till åhörarna och satte sig ner på sin plats.
8 av 8
Han nickade hälsande till åhörarna och satte sig ner på sin plats. - Foto: Junge, Heiko/AP/Scanpix

Breivik: "Jag kräver att ni släpper mig omedelbart"

I dag hölls häktningsförhandlingar om massmördaren Anders Behring Breivik inför över 100 anhöriga och offer. Men någon ursäkt fick de inte – Breivik tycker inte att han gjort något fel och kräver att bli frisläppt genast.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

Det blev en känslosam eftermiddag i Oslo tingsrätt när terroristen Anders Behring Breivik inställde sig i rätten för häktningsförhandlingar på måndagen. Han gav ett lugnt och samlat intryck när han, klädd i mörk kostym och vit skjorta, hälsade på de över 100 överlevande och anhöriga bland åhörarna.

Under extrem polisbevakning fördes Breivik till sin plats där han hällde upp ett glas vatten medan han såg sig om bland åhörarna i den knäpptysta salen.
När häktningsförhandlingarna startade frågade domaren om Breivik vet vad han anklagas för och Breivik svarade:

– Ja, det gör jag. Jag erkänner handlingarna men inte skuld.

"Verkat för mitt folks bästa"

Därefter bad han att få förklara varför han inte anser sig skyldig och fick en minut på sig av domaren.

– Angreppen mot regeringskvarteret och AUF:s sommarläger var riktat mot landsförrädare som begår kulturell ödeläggelse, som dekonstruerar den norska etniska gruppen. Det är samma sak som norsk, etnisk rensning, sade Breivik och fortsatte:

– Jag är en militant militär, en kommendör i Knights Templar Norge. Vi i den norska motståndsrörelsen kommer inte att sitta still och se på dekonstruktionen. Vi kommer att kämpa mot landsförrädarna i Arbeiderpartiet.

Breivik anser att han borde belönas

Breivik anser att han inte kan vara straffskyldig då han "verkat för sitt folks bästa". Han menar att han istället borde belönas med krigskorset (en utmärkelse).

– Jag kan inte erkänna straffansvar. Jag handlade i nödvärn för mitt folk, kultur och land. Jag accepterar inte att sitta fängslad och kräver att bli frisläppt omedelbart, fortsatte han.

Talet chockade många av åhörarna som skakade på huvudena och utbröt "herregud". Därefter tog åklagaren vid och förklarade att Breivik tvunget måste sitta häktad fram till rättegången den 16 april.

103 överlevande och offer på plats

Flera av de anhöriga och överlevande på plats såg häktningsförhandlingarna som en chans att förbereda sig mentalt inför rättegången den 16 april.

–  Jag har ett behov av att se honom, för att känna att han inte är farlig längre. Jag vill slippa vara rädd, säger Utøya-överlevaren Anette Davidsen till NTB.

Tills rättegången den 16 april ska Breivik genomgå en ny psykologisk undersökning. Breivik själv anser att han inte är psykiskt sjuk.

Klockan 14.30 meddelar rätten sitt beslut om Breivik omhäktas eller inte. Allt talar för att han blir fortsatt fängslad.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!