Tisdag 15 Jun
Stockholm

Breivik flyttas till specialrum för ny psykutredning

Terroranklagade Breiviks psyke har utretts av tre psykologer och en psykiatriker som konstaterade att Breivik varken är psykotisk eller schizofren.
1 av 3
Terroranklagade Breiviks psyke har utretts av tre psykologer och en psykiatriker som konstaterade att Breivik varken är psykotisk eller schizofren. Foto: Junge, Heiko/AP/Scanpix
Anders Behring Breivik i Oslo Tinghus den sjätte februari 2012.
2 av 3
Anders Behring Breivik i Oslo Tinghus den sjätte februari 2012. Foto: Junge Heiko/AP/Scanpix
Breivik är enligt hans advokat väl införstådd med att det nya rummet kommer bli hans hem under en lånd tid framöver.
3 av 3
Breivik är enligt hans advokat väl införstådd med att det nya rummet kommer bli hans hem under en lånd tid framöver. Foto: Junge, Heiko/Scanpix Norway

Terroristen får tillgång till både soffa, teve och dator i det rektangulära rummet på 60 kvadratmeter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här finns i rummet

Det specialbyggda rummet på hela 60 kvadratmeter är möblerat med soffa, bord, stolar, teve och dator. Anledningen till det sägs vara att Breivik ska kunna göra vardagliga saker medan personalen övervakar och försöker få en naturlig kontakt.

OSLO. På onsdag startar den nya rättspsykiatriska utredningen av Anders Behring Breivik. I ett specialbyggt rum på 60 kvadratmeter kommer han övervakas av tio personer ledda av psykiatrikerna Terje Tørrissen och Agnar Aspaas. Beslutet om att återigen utreda Breivik togs av Oslo tingsrätt med motiveringen att skaffa en bättre bild av hans psyke.

Själva övervakningen i det nya rummet ska dock skötas av sjuksköterskor och vårdare som nu får flytta till Ila fängelse från sjukhuset Regionals säkerhetsavdelning vid Dikemark (RSA).

Under dagarna kommer fyra vårdare hantera övervakningen innan två ur personalen går på nattskiftet.

– Syftet är att den observerande personalen ska uppehålla sig inne i rummet tillsammans med Breivik och försöka få naturlig kontakt med honom. De ska titta efter allt som kan verka avvikande i hans beteende som kan komplettera experternas samtal, säger psykiater Pål Hartvig till Aftenposten.

Den nya utredningen är den tredje som genomförs på Breivik efter att han greps på Utøya. Och som Nyheter24 har rapporterat om tidigare visade den ena att Anders Behring Breivik varken är psykotisk eller schizofren.

Samtidigt visade en annan utredning att han är så sjuk att han inte kan dömas till fängelse, enligt flera rättspsykiatriker.

Enligt Breiviks försvarsadvokat ska han vara införstådd med att det nya rummet kommer bli hans hem för en lång tid framöver.

Kommentera
Kopiera länk
Dela