På svenska tullen menar man att man, bland annat tack vare det globala samarbetet "Global Shield", blivit bättre på att rapportera om stora importer.
1 av 3
På svenska tullen menar man att man, bland annat tack vare det globala samarbetet "Global Shield", blivit bättre på att rapportera om stora importer. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Norska tullen larmade säkerhetstjänsten om Breiviks kemikalier - men väl där blev mejlet oläst.
2 av 3
Norska tullen larmade säkerhetstjänsten om Breiviks kemikalier - men väl där blev mejlet oläst. - Foto: Kyrre Lien / SCANPIX
Dock menar man att det är svårt att hålla koll på små intag av kemikalier.
3 av 3
Dock menar man att det är svårt att hålla koll på små intag av kemikalier.

Norge slarvade om Breiviks kemikalier - men svensk tull lovar att de har "koll"

Svenska tullen menar att man håller koll på kända ämnen, men har större problem med att kontrollera små ingredienser.


PST missade mejlet om Breivik

I mejlet som skickades från norska tullen till norska säkerhetstjänsten PST den 3 december 2010 fanns information om kemikalieinköp som 41 norrmän gjort via internet från en firma i Polen. Ett av namnen var Anders Behring Breivik.

Kemikalierna som köptes från Polen användes senare för att tillverka bomben som sprängdes framför regeringskansliet i Oslo den 22 juli 2011.

Efter att medlet skickats från tullen skickades det runt inom PST för att den 10 mars 2011 arkiveras. Inte förrän den 28 april nådde det fram till handläggaren som då läste det och tre dagar senare gick på semester, skriver VG.

På grund av det internationella övervakningssystemet Global Shield ska tullen skicka vidare alla misstänka kemikalieinköp - men säkerhetstjänsten valde att inte lägga särskilt stor vikt vid det.

PST kommer nu att utreda hur man i framtiden ska kunna förhindra att ärenden blir liggande obehandlade.

Norska tullväsendet var tidiga att larma om Anders Behring Breiviks kemikalieinköp - men på norska säkerhetstjänsten var man inte lika snabba. I 49 dagar låg mejlet om kemikalierna oläst. Samma kemikalier som senare användes i den bomb som exploderade utanför regeringsbyggnaden den 22 juli.

Det väcker frågan om hur det ser ut i Sverige - finns tillräckligt skarpa rutiner när man det gäller stora intag av kemikalier?

– Från vår sida håller vi koll på de kända ämnena. Det är svårare att kontrollera alla små ingredienser, säger Sven Peter Olsson, biträdande brottsbekämpningschef på Tullverkets gränsskydd, till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi samarbetar med kemikalieinspektionen och i det fallet (Norge red anmn.) skulle det ha gått vidare till säkerhetspolisen och bombcentralen. Vi har aldrig upplevt att säkerhetspolisen inte gett någon återkoppling.

Det handlar om kommersiella aktörer där det ska finnas ett legalt syfte med importen. Något som Breivik var medveten om. Innan importen hade han registrerat en enskild firma med syfte att bedriva jordbruksverksamhet - för att på så vis undkomma misstankar.

Enligt Olsson är syftet det viktiga, men något tillstånd behövs inte.

– Många av kemikalierna är inte tillståndspliktiga. Ammoniumnitrat (som Breivik använde) är väldigt vanligt, och en stor del i konstgödningen våra bönder använder.

Säpo: "Går inte att generalisera"

På Säpo kan man inte ge ett konrekt svar på om samma misstag hade kunnat inträffa i Sverige som i Norge.

– Vi samarbetar nära med andra relevanta myndigheter. Men det är bara när det finns misstanke om brott som faller inom ramen för vårt uppdrag; koppling till terrorverksamhet eller brott mot rikets inre säkerhet, som vi utreder informationen vidare, säger Sirpa Franzén, pressekreterare hos Säpo, till Nyheter24.

Enligt Franzén tar säkerhetspolisen emot tips och information om personer som kan misstänkas för brott kopplat till bombtillverkning, men menar att de eventuella åtgärder som görs aldrig går att generalisera kring, eftersom att varje situation är unik.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.