Söndag 18 Apr
Stockholm

Nämndeman i Breivikrättegången: "Dödsstraff det enda rätta"

Den andre åklagaren, Svein Holden, inledde den andra delen av åklagarsidans sakframtställan.
1 av 5
Den andre åklagaren, Svein Holden, inledde den andra delen av åklagarsidans sakframtställan. Foto: Heiko Junge/Ap/Scanpix
Åklagare Inga Bejer Engh läste upp första delen av åtalet mot Breivik.
2 av 5
Åklagare Inga Bejer Engh läste upp första delen av åtalet mot Breivik. Foto: Frank Augstein
Anders Behring Breivik ångrar bara en sak. Att han inte dödade fler.
3 av 5
Anders Behring Breivik ångrar bara en sak. Att han inte dödade fler. Foto: Heiko Junge/Scanpix
Geir Lippestad förklarade att försvaret vill kasta ljus på subkulturer och extrema kulturers världsbild för att öka förståelsen för Breivik.
4 av 5
Geir Lippestad förklarade att försvaret vill kasta ljus på subkulturer och extrema kulturers världsbild för att öka förståelsen för Breivik. Foto: Faksimil NRK
5 av 5

En av nämndemännen under rättegången mot Anders Behring Breivik tycks redan ha bestämt sig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
22 juli

Den 22 juli 2011 sköt Anders Behring Breivik ihjäl 69 personer på AUF:s (norska Socialdemokraternas ungdomsförbund) sommarläger på ön Utöya. Några timmar innan hade han detonerat en kraftig bomb i centrala Oslo, vilken dödade åtta människor.

Polisen fick larm om skottlossning på ön klockan 17.27, och Breivik kunde gripas knappt en timme senare.

Dådet anses vara det värsta någonsin i Norge under fredstid.

När nämndemännen valdes ut till rättegången mot Anders Behring Breivik, som via terrorattackerna den 22 juli förra året mördade 77 och skadade hundratals, fästes stor vikt vid deras lämplighet.

En noggrann process skulle säkerställa att de inte hade kopplingar till vare sig Breivik, Arbeiderpartiet eller något av offren. Men en sak tycks ha förbisetts. En av nämndemännen har nämligen redan tagit ställning till vad han anser är ett lämpligt straff.

Det var den 23 juli, en dag efter attentaten i Oslo och på Utöya, som nämndemannen på facebook skrev att "Dödsstraff är det enda rätta i det här fallet!!!!!!" som en kommentar till en artikel om att Breivik erkänt dåden.

Det avslöjade antirasistiska tidningen Vepsen på måndagskvällen.

Nämndemannen har använt sig av ett annat namn när han kommenterat men har registrerat kontot med sina egna uppgifter och använder sin egen bild.

På tisdagen fortsätter rättegången mot Anders Behring Breivik. I rättssalen - nämndemannen som vill se ett straff hårdare än vad som ryms på den norska straffskalan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela