Eric Rosén.
1 av 6
Eric Rosén. - Foto: Karin Bylund
2 av 6
- Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Anders Behring Breivik fick under torsdagen svara för första gången på frågor om Utöya.
3 av 6
Anders Behring Breivik fick under torsdagen svara för första gången på frågor om Utöya. - Foto: Heiko Junge/Scanpix
En minnesplankett till minne av massakern. På planketten står det "Hvis en mann kan vise så mye hat, tenk på så mye kjaerlighet vi kan vise sammen".
4 av 6
En minnesplankett till minne av massakern. På planketten står det "Hvis en mann kan vise så mye hat, tenk på så mye kjaerlighet vi kan vise sammen". - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Jens Stoltenberg var på plats och träffade anhöriga efter massakern.
5 av 6
Jens Stoltenberg var på plats och träffade anhöriga efter massakern. - Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
69 ungdomar mördades i massakern på Utöya den 11 juli 2011.
6 av 6
69 ungdomar mördades i massakern på Utöya den 11 juli 2011. - Foto: Gorm Kallestad/Scanpix

Eric Rosén: "En vidrig eftermiddag"

Eric Rosén skriver krönikor om rättegången mot Anders Behring Breivik.


Om rättegången redan innan varit bitvis hemsk och skrämmande var torsdagen faktiskt fruktansvärd. När Anders Behring Breivik tillåts resonera om att det varit mer okej om fler av de han dödade var över 18 år blir man illamående. När han tillåts kategorisera och fundera kring om de som mördades på Utöya var förrädare i hans egenpåhittade kategori C eller kategori B blir det äckligt. Det vänder sig i magen. Man känner sin egen avsky tränga fram.

I sal 250 gråter många öppet. Både målsägande och deras ombud.

Han har dessutom mage att följa upp detta med att delvis skylla på medierna som han menar inte skriver vad de borde och på norska staten som gjort det omöjligt att köpa tillräckligt mycket material för att göra bomber stora nog – vilket ”tvingade” honom att använda skjutvapen i stället. När han, i diskussionen om morden, får frågan om vem som är ansvarig ställer han en motfråga: ”Ansvarig för multikulturalismen?” innan han medgav att jo, för själva morden är han ansvarig.

Det var rättegångens vidrigaste dag hittills och ingen slump att Norges statsminister Jens Stoltenberg på eftermiddagen twittrade att han tänker på de som lider (”Tenker på dere som nå har det vondt.#22.juli”).

I övrigt fortsatte rätten att visa upp Breiviks svårigheter att låta trovärdig och han fick också bre ut sig om sina bombplaner, sina metodmässiga idoler i al-Qaida och sin intention att halshugga förra statsministern i direktsändning via internet och sin kärlek till spelet World of warcraft.

Men det som biter sig fast efter torsdagen är illamåendet och tankarna på de drabbade och deras anhöriga. Jens Stoltenberg visade med sitt twittrande på torsdagen att han fortfarande är bra på att sätta ord på vad vi funderar på kring det här. För omtanken om de som tvingas lyssna på detta - när det gäller dem själva, deras syskon, barn eller bästa vänner - är nog viktigare än på länge den här dagen.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.