Måndag 14 Jun
Stockholm

DAG 13: Breivik undvek att titta på offrens bilder

Rättspsykiatrikern Terje Tørrissen märkbart tagen under torsdagens rättegång förra veckan.
1 av 8
Rättspsykiatrikern Terje Tørrissen märkbart tagen under torsdagens rättegång förra veckan. Foto: Heiko Junge/Scanpix
Delar av den uniform Breivik bar under 22 juli.
2 av 8
Delar av den uniform Breivik bar under 22 juli. Foto: Heiko Junge/Scanpix
. . .Breivik.
3 av 8
. . .Breivik. Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPIX
Den trettonde rättegångsdagen ägnades åt att höra om vilka personer de unga offren från Utöya var.
4 av 8
Den trettonde rättegångsdagen ägnades åt att höra om vilka personer de unga offren från Utöya var. Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPI
Rättegången fortsätter på tisdagsmorgonen.
5 av 8
Rättegången fortsätter på tisdagsmorgonen. Foto: Junge, Heiko
Detta görs bland annat för att visa att offren är mer än bara statistik - utan människor som haft drömmar och ambitioner.
6 av 8
Detta görs bland annat för att visa att offren är mer än bara statistik - utan människor som haft drömmar och ambitioner. Foto: Junge, Heiko /AP /SCANPIX
18-åriga Mona Abdinur var en av ungdomarna som mördades av. . .
7 av 8
18-åriga Mona Abdinur var en av ungdomarna som mördades av. . . Foto: Privat / AP / SCANPIX
Här besöker Norges statsminister Jens Stoltenberg Monas begravning.
8 av 8
Här besöker Norges statsminister Jens Stoltenberg Monas begravning. Foto: Roald, Berit / AP / SCANPIX

Nu inleder rättegången mot Anders Behring Breivik sin fjärde vecka och måndagen ägnades åt att berätta om de 69 liv som släcktes på Utöya - samt de drömmar som aldrig fick slå in.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Efter att rättegångsdagarna kortats ner fortsatte åtalet mot terroristen Anders Behring Breivik på måndagen. Tidigare har det handlat mycket om mördaren, men nu var det dags att belysa och berätta om de unga offer som dödats på Utöya. Breivik var fortfarande känslokall men undvek att titta på offrens bilder när de visades på rättssalens skärmar, skriver NRK.

Tio minuter vardera ägnades på rättegångens trettonde dag åt att tala om offren. Detta har varit viktigt för de anhöriga, eftersom att risken annars blir att de döda inte blir mer än statistik i fallet.

– Mona hade varit medlem i AUF sedan 2010. Hon var en mycket aktiv och social flicka, och sedan sju års ålder har hon spelat fotboll. Hon var också en dansös och dansinstruktör, säger målsägarbiträdet Siv Hallgren om 18-åriga Mona Abdinur som mördades på ön.

Breivik oberörd

Totalt fick massmördaren höra tolv av offrens historier. Däribland 17-åriga Silje Merete Fjellbu som drömde om att bli proffsfotograf. Flera av hennes bilder visades också upp i rätten - trots det förblev känslokalla Breivik oberörd och undvek att titta på porträtten som visades på offren.

– Silje var en färgstark 17-åring som var full av kärlek till allt och alla. Hon var tankspridd, kärleksfull, engagerad, och en stor pappas-flicka, sade advokat medan ett foto av henne visades på domstolens stora skärmar.

Riksåklagare Inga Bejer Engh och åklagare Svein Holden arbetar sakta men säkert med att ta sig fram genom de 77 mördade, 33 skadade och 564 som drabbats av massmördarens dåd.

Det kommer att ta ungefär en vecka att beta av samtliga av de mördades historier.

Rättegången fortsätter på tisdagmorgonen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela