Många åhörare grät öppet i rättssalen, medan Breivik såg fortsatt oberörd ut.
1 av 4
Många åhörare grät öppet i rättssalen, medan Breivik såg fortsatt oberörd ut. - Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPI
Försvaret har gått med på att placera Breivik i ett sidorum när överlevande från Utøya ska vittna på onsdagen.
2 av 4
Försvaret har gått med på att placera Breivik i ett sidorum när överlevande från Utøya ska vittna på onsdagen. - Foto: Junge, Heiko
– Om ni ska kasta något, kasta på mig och inte på advokaterna, sa Breivik.
3 av 4
– Om ni ska kasta något, kasta på mig och inte på advokaterna, sa Breivik. - Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
Bilden inifrån rättssalen är tagen precis efter att skon kastades genom rummet. Skon missade Breivik och träffade advokaten Vibeke Hein Bära.
4 av 4
Bilden inifrån rättssalen är tagen precis efter att skon kastades genom rummet. Skon missade Breivik och träffade advokaten Vibeke Hein Bära. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Skokastaren: "Därför attackerade jag Breivik"

Under fredagens rättegång i Oslo tingsrätt kastade en åhörare en sko mot Anders Behring Breivik.– Jag skrek dra åt helvete din mördare. Din jävel, berättar skokastaren.


Rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik blev tillfälligt avbruten under fredagen efter att en man kastat en sko mot honom. Nu träder skokastaren, som är bror till en av de som dödades på Utöya, fram och förklarar varför han attackerade Breivik.

– Min bror var alldeles ensam i Norge, utan familj. Mördaren tog hans liv och förstörde både mitt och min familjs. Jag har rest från Irak för att medverka i rätten och det har påverkat mig extremt mycket att vara här, säger Hayder Mustafa Qasim till Aftenposten.

"Han såg rakt in i mina ögon"

Hayders bror, Karar, lämnade familjen för att resa till Norge från Irak och söka asyl. Den 22 juli sköts han till döds med fyra kulor av Anders Behring Breivik.
Storebrodern berättar att han reste sig upp i rättssalen för att få ögonkontakt med Breivik innan han kastade skon.

– Han såg rakt in i mina ögon. Jag var tvungen att ge honom ett budskap för att han förstört mitt liv. Han är en mördare, en terrorist, säger Hayder Mustafa Qasim.

"Jag kände att jag gjort det rätta"

Efter skoattacken förde vakter ut Hayder ur rättssalen medan åhörarna applåderade honom.

– Då kände jag att jag hade gjort det rätta. Att jag kastat skon för alla liv mördaren har förstört. Och att jag gjorde det som många säkert hade lust att göra, säger han till Aftenposten.

Obduktionsrapporter och vittnesmål

När rättegången återupptogs fortsatte rätten att gå igenom obduktionsrapporter och vittnesmål. Stämningen i rättssalen var spänd och många grät öppet.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.