Torsdag 24 Jun
Stockholm

Skokastaren: "Därför attackerade jag Breivik"

Många åhörare grät öppet i rättssalen, medan Breivik såg fortsatt oberörd ut.
1 av 4
Många åhörare grät öppet i rättssalen, medan Breivik såg fortsatt oberörd ut. Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPI
Försvaret har gått med på att placera Breivik i ett sidorum när överlevande från Utøya ska vittna på onsdagen.
2 av 4
Försvaret har gått med på att placera Breivik i ett sidorum när överlevande från Utøya ska vittna på onsdagen. Foto: Junge, Heiko
– Om ni ska kasta något, kasta på mig och inte på advokaterna, sa Breivik.
3 av 4
– Om ni ska kasta något, kasta på mig och inte på advokaterna, sa Breivik. Foto: Krister Sørbø / SCANPIX
Bilden inifrån rättssalen är tagen precis efter att skon kastades genom rummet. Skon missade Breivik och träffade advokaten Vibeke Hein Bära.
4 av 4
Bilden inifrån rättssalen är tagen precis efter att skon kastades genom rummet. Skon missade Breivik och träffade advokaten Vibeke Hein Bära. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Under fredagens rättegång i Oslo tingsrätt kastade en åhörare en sko mot Anders Behring Breivik.– Jag skrek dra åt helvete din mördare. Din jävel, berättar skokastaren.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Rättegången mot terroristen Anders Behring Breivik blev tillfälligt avbruten under fredagen efter att en man kastat en sko mot honom. Nu träder skokastaren, som är bror till en av de som dödades på Utöya, fram och förklarar varför han attackerade Breivik.

– Min bror var alldeles ensam i Norge, utan familj. Mördaren tog hans liv och förstörde både mitt och min familjs. Jag har rest från Irak för att medverka i rätten och det har påverkat mig extremt mycket att vara här, säger Hayder Mustafa Qasim till Aftenposten.

"Han såg rakt in i mina ögon"

Hayders bror, Karar, lämnade familjen för att resa till Norge från Irak och söka asyl. Den 22 juli sköts han till döds med fyra kulor av Anders Behring Breivik.
Storebrodern berättar att han reste sig upp i rättssalen för att få ögonkontakt med Breivik innan han kastade skon.

– Han såg rakt in i mina ögon. Jag var tvungen att ge honom ett budskap för att han förstört mitt liv. Han är en mördare, en terrorist, säger Hayder Mustafa Qasim.

"Jag kände att jag gjort det rätta"

Efter skoattacken förde vakter ut Hayder ur rättssalen medan åhörarna applåderade honom.

– Då kände jag att jag hade gjort det rätta. Att jag kastat skon för alla liv mördaren har förstört. Och att jag gjorde det som många säkert hade lust att göra, säger han till Aftenposten.

Obduktionsrapporter och vittnesmål

När rättegången återupptogs fortsatte rätten att gå igenom obduktionsrapporter och vittnesmål. Stämningen i rättssalen var spänd och många grät öppet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela