Torsdag 24 Jun
Stockholm

Breivik-vittnet överlevde trots skottskada i bröstet och ansiktet

Kleppen berättar att han blivit misstänksam mot massmördarens falska uniform.
1 av 10
Kleppen berättar att han blivit misstänksam mot massmördarens falska uniform. Foto: Heiko Junge/Scanpix
– Sekunderna från att jag sitter där bak, medan han fortsätter att skjuta de andra, tills jag springer ut, är borta. Jag minns ingenting av de som dör, berättar vittnet.
2 av 10
– Sekunderna från att jag sitter där bak, medan han fortsätter att skjuta de andra, tills jag springer ut, är borta. Jag minns ingenting av de som dör, berättar vittnet. Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPI
. . .skjutsade Breivik till ön.
3 av 10
. . .skjutsade Breivik till ön. Foto:
Rättegången är inne på sin femte vecka. Inga tecken på ånger har ännu visats från den iskalle mördaren.
4 av 10
Rättegången är inne på sin femte vecka. Inga tecken på ånger har ännu visats från den iskalle mördaren. Foto: Heiko Junge/Scanpix
Samtidigt som tisdagens nya vittnen hördes tände en man eld på sig själv utanför rättssalen.
5 av 10
Samtidigt som tisdagens nya vittnen hördes tände en man eld på sig själv utanför rättssalen. Foto: VG TV / AP / SCANPIX
Mannen fördes bort med ambulans.
6 av 10
Mannen fördes bort med ambulans. Foto: Roald, Berit / AP / SCANPIX
Ett av tisdagens vittnen berättar hur hon flydde från massmördaren efter att hon gömt sig bakom ett piano.
7 av 10
Ett av tisdagens vittnen berättar hur hon flydde från massmördaren efter att hon gömt sig bakom ett piano. Foto: Stian Lysberg Solum / AP / SCANPIX
I efterhand har 22-åringen fått reda på att Breivik stod precis över pianot och siktade ner på de gömda ungdomarna.
8 av 10
I efterhand har 22-åringen fått reda på att Breivik stod precis över pianot och siktade ner på de gömda ungdomarna. Foto: Solum, Stian Lysberg / AP / SCANPIX
Polisen genomförde därefter kontroller genom att lukta och gå igenom föremål som eventuellt skulle kunna tändas på.
9 av 10
Polisen genomförde därefter kontroller genom att lukta och gå igenom föremål som eventuellt skulle kunna tändas på. Foto: Roald, Berit / AP / SCANPIX
Even Andre Øien Kleppen var med på färjan M/S Thorbjörn, som. . .
10 av 10
Even Andre Øien Kleppen var med på färjan M/S Thorbjörn, som. . . Foto: NRK

"Sekunderna från att jag sitter där bak, medan han fortsätter att skjuta de andra, tills jag springer ut, är borta. Jag minns ingenting av de som dör."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Samtidigt som en man tände eld på sig själv utanför Oslo tingsrätt fortsatte överlevarna från Utöya att vittna mot terroristen Anders Behring Breivik under tisdagen. 22-åriga Ina Rangønes Libak var en av dem som tog plats i vittnesbåset på den 19:e rättegångsdagen.

– Jag blev först skjuten i armen. Jag tyckte det gick bra, det kan man leva med. Sen blev jag skjuten i käken - det var lite värre. Men när jag blev skjuten i bröstet tänkte jag att "detta kan man dö av", sa hon i rättssalen.

Såg vännerna dö

Libak arbetade i köket på Utöya och gömde sig bakom ett piano tillsammans med andra som fanns i byggnaden. Hon har senare fått reda på att Breivik stod över pianot när skotten avfyrades - men på något vis lyckades Ina fly.

– Sekunderna från att jag sitter där bak, medan han fortsätter att skjuta de andra, tills jag springer ut, är borta. Jag minns ingenting av de som dör, berättar hon, enligt NRK.

Skjutsade Breivik till ön

Ett annat vittne som kallades till domstolssalen var Even Andre Øien Kleppen som skjutsade massmördaren till ön på färjan M/S Thorbjörn.

Kleppen har varit första-hjälpen-biträde på Utöya i flera år och berättar att han blivit "lite misstänksam" över Breiviks ovanliga polisuniform.

När vittnet hörde de första skotten insåg han att det kunde vara länkat till "polisen" som skjutsats till ön. Han såg därför till att barrikera ett hus med madrasser och bord tillsammmans med 47 andra ungdomar.

Samtliga av dessa ungdomar överlevde:

– Jag kommer in och vrider om låsen. Jag ropade till de andra personerna från Norsk Folkhjälp att vi skulle barrikera dörrar och fönstren. Ungdomarna tog tag i madrasser och bord innan jag visste ordet av det, och vi släckte ljuset, säger Kleppen i rätten.

Rättegången fortsätter med fler vittnesmål på onsdagsmorgonen.

 

Se mannen som tände eld på sig själv här:

Kommentera
Kopiera länk
Dela