Kleppen berättar att han blivit misstänksam mot massmördarens falska uniform.
1 av 9
Kleppen berättar att han blivit misstänksam mot massmördarens falska uniform. - Foto: Heiko Junge/Scanpix
– Sekunderna från att jag sitter där bak, medan han fortsätter att skjuta de andra, tills jag springer ut, är borta. Jag minns ingenting av de som dör, berättar vittnet.
2 av 9
– Sekunderna från att jag sitter där bak, medan han fortsätter att skjuta de andra, tills jag springer ut, är borta. Jag minns ingenting av de som dör, berättar vittnet. - Foto: Junge, Heiko / AP / SCANPI
. . .skjutsade Breivik till ön.
3 av 9
. . .skjutsade Breivik till ön.
Rättegången är inne på sin femte vecka. Inga tecken på ånger har ännu visats från den iskalle mördaren.
4 av 9
Rättegången är inne på sin femte vecka. Inga tecken på ånger har ännu visats från den iskalle mördaren. - Foto: Heiko Junge/Scanpix
Samtidigt som tisdagens nya vittnen hördes tände en man eld på sig själv utanför rättssalen.
5 av 9
Samtidigt som tisdagens nya vittnen hördes tände en man eld på sig själv utanför rättssalen. - Foto: VG TV / AP / SCANPIX
Mannen fördes bort med ambulans.
6 av 9
Mannen fördes bort med ambulans. - Foto: Roald, Berit / AP / SCANPIX
Ett av tisdagens vittnen berättar hur hon flydde från massmördaren efter att hon gömt sig bakom ett piano.
7 av 9
Ett av tisdagens vittnen berättar hur hon flydde från massmördaren efter att hon gömt sig bakom ett piano. - Foto: Stian Lysberg Solum / AP / SCANPIX
I efterhand har 22-åringen fått reda på att Breivik stod precis över pianot och siktade ner på de gömda ungdomarna.
8 av 9
I efterhand har 22-åringen fått reda på att Breivik stod precis över pianot och siktade ner på de gömda ungdomarna. - Foto: Solum, Stian Lysberg / AP / SCANPIX
Polisen genomförde därefter kontroller genom att lukta och gå igenom föremål som eventuellt skulle kunna tändas på.
9 av 9
Polisen genomförde därefter kontroller genom att lukta och gå igenom föremål som eventuellt skulle kunna tändas på. - Foto: Roald, Berit / AP / SCANPIX

Breivik-vittnet överlevde trots skottskada i bröstet och ansiktet

"Sekunderna från att jag sitter där bak, medan han fortsätter att skjuta de andra, tills jag springer ut, är borta. Jag minns ingenting av de som dör."


OSLO. Samtidigt som en man tände eld på sig själv utanför Oslo tingsrätt fortsatte överlevarna från Utöya att vittna mot terroristen Anders Behring Breivik under tisdagen. 22-åriga Ina Rangønes Libak var en av dem som tog plats i vittnesbåset på den 19:e rättegångsdagen.

– Jag blev först skjuten i armen. Jag tyckte det gick bra, det kan man leva med. Sen blev jag skjuten i käken - det var lite värre. Men när jag blev skjuten i bröstet tänkte jag att "detta kan man dö av", sa hon i rättssalen.

Såg vännerna dö

Libak arbetade i köket på Utöya och gömde sig bakom ett piano tillsammans med andra som fanns i byggnaden. Hon har senare fått reda på att Breivik stod över pianot när skotten avfyrades - men på något vis lyckades Ina fly.

– Sekunderna från att jag sitter där bak, medan han fortsätter att skjuta de andra, tills jag springer ut, är borta. Jag minns ingenting av de som dör, berättar hon, enligt NRK.

Skjutsade Breivik till ön

Ett annat vittne som kallades till domstolssalen var Even Andre Øien Kleppen som skjutsade massmördaren till ön på färjan M/S Thorbjörn.

Kleppen har varit första-hjälpen-biträde på Utöya i flera år och berättar att han blivit "lite misstänksam" över Breiviks ovanliga polisuniform.

När vittnet hörde de första skotten insåg han att det kunde vara länkat till "polisen" som skjutsats till ön. Han såg därför till att barrikera ett hus med madrasser och bord tillsammmans med 47 andra ungdomar.

Samtliga av dessa ungdomar överlevde:

– Jag kommer in och vrider om låsen. Jag ropade till de andra personerna från Norsk Folkhjälp att vi skulle barrikera dörrar och fönstren. Ungdomarna tog tag i madrasser och bord innan jag visste ordet av det, och vi släckte ljuset, säger Kleppen i rätten.

Rättegången fortsätter med fler vittnesmål på onsdagsmorgonen.

 

Se mannen som tände eld på sig själv här:

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.