Breivik ska ha skickat brev till den misstänkte serieskytten Peter Mangs, och velat stötta honom i dennes rättegång.
1 av 6
Breivik ska ha skickat brev till den misstänkte serieskytten Peter Mangs, och velat stötta honom i dennes rättegång. - Foto: Privat
Totalt mördades 69 personer på ön.
2 av 6
Totalt mördades 69 personer på ön.
Anders Behring Breivik bad under gårdagen om att få ännu en timme på sig att berätta om sina terrordåd...
3 av 6
Anders Behring Breivik bad under gårdagen om att få ännu en timme på sig att berätta om sina terrordåd... - Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
Flera vittnen har fruktat att stå inför honom.
4 av 6
Flera vittnen har fruktat att stå inför honom. - Foto: Stian Lysberg Solum/AP/Scanpix
...men nekades av domaren.
5 av 6
...men nekades av domaren.
Massmördaren hånflinar i rättssalen.
6 av 6
Massmördaren hånflinar i rättssalen. - Foto: Berit Roald/Scanpix

Dag 22: Vittnesmålen från Utöya fortsätter

Under tisdagen fortsätter åklagarsidan förhöra den stora mängd vittnen som överlevde massakern på Utöya.


OSLO. Precis som under måndagens rättegång mot massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik hörs fem vittnen under tisdagen. Fyra av dessa befann sig på den så kallade Kärleksstigen eller nära vattenkanten, medan det femte vittnet var vid öns sydspets under dådet.

Skakande vittnesmål

På måndagen fick rätten höra skakande vittnesmål från överlevande, där bland annat 20-årige Hussein Kazemis berättade om hur Breivik siktade på hans huvud. Kazemis träffades dock bara i foten och överlevde genom att kasta sig i vattnet och sjunka till botten.

Breivik bad under rättegången om att i en timme få berätta mer om massakern, något han nekades.

Under måndagen blev även den andra rapporten om Breiviks mentala tillstånd godkänd av den rättsmedicinska kommissionen. Detta innebär nu att rätten har två rapporter att ta ställning till, en där massmördaren är psykiskt sjuk och en där han är frisk nog att dömas till fängelse.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Anhöriga släppta efter markmord

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

1 timme sedan
Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.