Många ungdomar lurades av Breiviks falska polisuniform. Här är delar av den.
1 av 4
Många ungdomar lurades av Breiviks falska polisuniform. Här är delar av den. - Foto: Heiko Junge/Scanpix
Fler vittnesmål från överlevare av Utöya-massakern kommer att höras på onsdagen.
2 av 4
Fler vittnesmål från överlevare av Utöya-massakern kommer att höras på onsdagen.
Ett vittne berättar om hur han sett Anders Behring Breivik le samtidigt som han sköt ner ungdomarna.
3 av 4
Ett vittne berättar om hur han sett Anders Behring Breivik le samtidigt som han sköt ner ungdomarna. - Foto: Roald, Berit / AP / SCANPIX
Rättegångens 22:a dag inleddes på tisdagen. Fem ungdomar som överlevt Utöya-massakern tog plasts i vittnesbåset.
4 av 4
Rättegångens 22:a dag inleddes på tisdagen. Fem ungdomar som överlevt Utöya-massakern tog plasts i vittnesbåset. - Foto: Roald, Berit / AP / SCANPIX

Vittnet: "Hittade inte mitt öga - förstod att jag kände på hjärnan"

Den 22:e rättegångsdagen fortsatte med vittnesmål från ungdomar som överlevt massakern på Utöya. Likt tidigare dagar behöll massmördaren Anders Behring Breivik sitt iskylande lugn.


OSLO. Fem nya personer tog plats i vittnesbåset i Oslo tingsrätt under tisdagen. Samtliga av dessa överlevde terroristen Anders Breiviks skott som avfyrades på Utöya 22 juli förra året.18-årige Viljar Hanssen förlorade både fingrar och sitt ena öga efter att han träffats av flera skott.

– Jag kunde inte hitta mitt öga, jag kände någonting mjukt. Jag förstod att det är hjärnan jag känner och slutade med det ganska fort, säger Hanssen i rätten, enligt NRK.

Han träffades av skott i armen, handen, skuldran, låret och huvudet.

– Det var en helt ny typ av smärta. Inte ont, men obehagligt. Jag ser på mina fingrar och ser att de hänger kvar i lite hud.

"Han såg snäll ut"

AUF-medlemmen Therese Berg var också på plats på Utöya den 22 juli.

Hon berättar att många ungdomar trodde att Breivik tillhörde polisen eftersom att massmördaren var iklädd en falsk polisuniform.

– Jag tyckte han såg så snäll ut. Jag trodde faktiskt att han var polis. Det var väl därför att det stod "polis". Därför trodde vi att han var snäll, säger vittnet enligt NRK.

"Han log när han sköt"

18-årige Espen Myklebust flydde skotten genom att hoppa i vattnet efter att han blivit träffad med ett skott i ryggen. Myklebust blev sedan räddad av en polisbåt - samtidigt som Breivik fortsatte att avfyra skott mot de simmande ungdomarna och räddningsbåten.

I rätten berättar 18-åringen om hur han sett massmördarens leende.

– Han gick från att vara den lugnaste personen i världen, helt iskall och lugn, och så såg jag honom le. Det var ganska rejäla leenden ibland, berättar Mysklebust.

Rättegången fortsätter under onsdagsmorgonen.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!