Men då var patiens betydligt mer intressant.
1 av 5
Men då var patiens betydligt mer intressant. - Foto: VGTV/NRK
Ernst Henning under Mattias Gardells vittnesmål.
2 av 5
Ernst Henning under Mattias Gardells vittnesmål. - Foto: VGTV/NRK
Vilket kort ska vi lägga nu?
3 av 5
Vilket kort ska vi lägga nu? - Foto: VGTV/NRK
Ernst Henning spelade patiens under Breivik-rättegången i dag.
4 av 5
Ernst Henning spelade patiens under Breivik-rättegången i dag. - Foto: VGTV/NRK-Heiko Junge/SCANPIX
Den svenske historieprofessorn Mattias Gardell var kallad till rätten för att vittna.
5 av 5
Den svenske historieprofessorn Mattias Gardell var kallad till rätten för att vittna. - Foto: Heiko Junge/SCANPIX

Lägger patiens under svenska vittnesmålet

DAG 30. Rättegången mot Anders Behring Breivik fortsätter. I dag vittnade bland andra historieprofessorn Mattias Gardell - och då spelade nämdemannen Ernst Henning patiens. Mer fokuserad var han när Breivik förklarade vad som bildat hans syn på muslimer.


"Ofint"

– Det var lite ofint, och inte helt bra, säger Mattias Gardell till NRK om patiensspelandet.

Till VG säger han att det inte rör honom eller hans vittnesmål, utan att det säger mer om Ernst Hennings respekt för andra.

– Det speglar inte det viktiga i min förklaring, det speglar ju bara hur han uppför sig.

VG: Har du varit med om någonting liknande förut?

– Nej, det var första gången som jag vittnade som expert på det här sättet.

OSLO. När svenske historieprofessorn Mattias Gardell vittnade i rättegången mot Anders Behring Breivik passade nämndemannen Ernst Henning på att spela patiens.

– Domarna håller koll på vad som sägs och presenteras i rättssalen. Det finns flera sätt att fokusera på, säger Irene Ramm, informationschef på Oslo tingsrätt, till VG.

Bilderna på den patiensspelande nämndemannen visades i tevekanalen NRK. Irene Ramm menar att NRK inte får filma borden som nämndemän och domare sitter vid, eftersom dokument och anteckningar med känslig information då kan synas i bild.

– Vi tar hänsyn till diskretionen som krävs när vi väljer vilka bilder som vi skickar ut. Det här visar inga anteckningar eller någonting som inte får förekomma i bild, säger Aksel Helgheim, producent på NRK, till VG.

Mattias Gardell var kallad till rätten i egenskap av sakkunnig. Hans vittnesmål kretsade kring att förklara att Anders Behring Breivik inte var ensam med sina tankar.

– Den här miljön har legat på långkok i 20 år. Det handlar om en ny extremhöger, en rörelse som försöker ersätta antisemitismen och istället är antimuslimsk, sa han.

Turkisk väns pappa tog sönder cykel

I slutet av dagen talade Anders Behring Breivik inför rätten. Han förklarade att händelser i hans barndom format hans bild av muslimer.

En av händelserna som Breivik lyfte upp inträffade när han var sju år gammal. Han ska då ha hamnat i bråk med en turkisk vän. Efter detta ska vännens pappa ha tagit sönder Breiviks cykel, då han uppfattade det som att Breivik kränkt sonen.

– Det är inte nödvändigtvis varje enskild händelse i sig som format mig, utan händelserna sammantagna, berättade Anders Behring Breivik.

Påverkades av media

Men det var först i tonåren som hans politiska liv fick sig en grund. Anders Behring Breivik förklarade i rätten att mediernas bevakning av högerextrema rörelser påverkade honom. Den var för ensidig och belyste inte de problem som han själv såg i sin omvärld.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

Inget brott bakom död i Torsby

Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Polisen i Tibro rapporterar om trafikolycka

"På riksväg 49, i utkanten av Tibro och i riktning mot Skövde, kör en kranbil in i en vägportal.", skriver polisen på sin hemsida.