Torsdag 6 Maj
Stockholm

Tjafs i rätten om Breiviks psyke

Breivik blandade sig in i diskussionen men fick stränga tillsägelser av  domaren.
1 av 5
Breivik blandade sig in i diskussionen men fick stränga tillsägelser av domaren. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Rettspsykiaterna Torgeir Husby och Synne Sørheim skulle ha vittnat på onsdagen men kommer i stället att vittna på torsdagen.
2 av 5
Rettspsykiaterna Torgeir Husby och Synne Sørheim skulle ha vittnat på onsdagen men kommer i stället att vittna på torsdagen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Domare Wenche Elizabeth Arntzen.
3 av 5
Domare Wenche Elizabeth Arntzen. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Ledaren i den psykiatriska gruppen i Den rettsmedicinska kommissionen, överläkare Karl Heinrik Melle.
4 av 5
Ledaren i den psykiatriska gruppen i Den rettsmedicinska kommissionen, överläkare Karl Heinrik Melle. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Advokat Geir Lippestad och Anders Behring Breivik under onsdagens förhandlingar.
5 av 5
Advokat Geir Lippestad och Anders Behring Breivik under onsdagens förhandlingar. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Onsdagens förhandlingar drog ut rejält på tiden varpå psykiatrikernas vittnesmål fick skjutas upp till torsdagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

OSLO. Diskussionen om Breiviks psyke ledde till bråk i rättssalen under onsdagens förhandlingar. Vittnesmålen med Torgeir Husby och Synne Sörheim, psykiatrikerna som funnit honom straffrättsligt otillräknelig, blev därmed uppskjutna till torsdagens rättegångsdag.

Rättsmedicinska kommissionen vars uppgift har varit att granska de två olika sinnesundersökningarna av Breivik - den ena bedömde honom som otillräknelig och den andra som tillräknelig - har kritiserats efter att den godkände den första men inte den andra. Vittnesmålet från ledaren för rättspsykiatriska gruppen, Karl Heinrik Melle, kom därmed att dra ut på tiden.

Ifrågasatte kommissionens arbete

Från flera håll kom frågor gällande hur kommissonen arbetat. Både Breiviks advokater och domarna undrade hur det kom sig att Husby och Sörhem i princip slapp kritiska synpunkter medan ansvariga för den andra sinnesundersökningen, Terje Törrissen och Agnar Aspaas, kritiserades för i princip allt.

Målsägarbiträdet Mette Yvonne Larsen ifrågasatte varför kommissionen hemlighållit att man varit oeniga om den första undersökningen men fick till svar att man inte alls hemlighållit något, rapporterar NRK.

I stället betonade Karl Heinrik Melle skillnaderna i förutsättningar för de två undersökningarna då den första gjordes medan terroristen och massmördaren fortfarande satt isolerad. Vid undersökning två hade Breivik fått reda på den första utredningens resultat och kunde därmed enligt Melle anpassa sig och manipulera.

Till sist blandade sig Breivik själv in i diskussionen, trots att ingen frågat, och fick då stränga tillsägelser från domaren, skriver VG.

Kommentera
Kopiera länk
Dela