Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beroende av internet? – Ring Internetakuten

- 09/02/2014, 13:52 -
Patrik Wincent driver Internetakuten som hjälper folk med internetberoende.
1 av 3

Patrik Wincent driver Internetakuten som hjälper folk med internetberoende.

AP/Privat

Internetakuten får 3-4 samtal om dagen.
2 av 3

Internetakuten får 3-4 samtal om dagen.

Ap

Allt fler människor blir beroende.
3 av 3

Allt fler människor blir beroende.

Ap

Sitter du konstant uppkopplad på Facebook? Är du alltid nåbar och använder du mobilen som alarmklocka? Då kan du med största sannolikhet var internetberoende. Men deppa inte – hjälp finns.
– Vi får in 3-4 samtal om dagen, säger Patrik Wincent på Internetakuten, till Nyheter24

TRENDER. Patrik Wincent driver Internetakuten tillsammans med åtta andra terapeuter som är till för att behandla människor som är beroende av internet och sociala medier.

– Det är olika personer som ringer, ibland är det frustrerade partners som vill ha hjälp eftersom internetberoendet förstör deras förhållande men också föräldrar som oroar sig för sina barn, säger Wincent till Nyheter24.

Två tredjedelar i riskzonen

Verksamheten startade i början av januari och sedan dess är det mer än 500 människor som har gjort självtesterna som finns på Internetakutens hemsida.

– Det visade sig att drygt två tredjedelar av de som har gjort testet ligger i riskzonen. Men vi får in 3-4 samtal om dagen av bekymrade människor som till en början ser det mer som ett skämt men sen inser det seriösa i det hela. 

Sätter upp en plan

Då är Internetakuten där och sätter upp en plan för hur personen ska behandlas. Det vanligaste är ett åtta-veckors program där man jobbar med hela familjen.

– Vi erbjuder personlig rådgivning och gör först en utvärdering för att bedöma fallet. Därefter gör vi upp en strategisk plan för hur personen ska behandlas.

De som har hört av sig till er och mått värst – hur har de mått egentligen?

– De har varit avskärmade från verkligheten, lidit av depression, sömnproblem, haft kraschade förhållanden och lidit av det så kallade vibrationssyndromet – vanföreställningar då man tror att ens mobil vibrerar trots att den inte gör det.

Är man friskförklarad efter de åtta veckorna då?

– Jag vet inte om man skulle beskriva det som friskförklarad, men målet är att hitta balans i tillvaron och att man tänker friskt. 80 procent av de som genomgår behandling har fått tillbaka balansen och kontrollen, säger Wincent.

Ligger du i riskzonen?