Nu är surf lika billigt utomlands som i Sverige – men bara för vissa

- 15/06/2016, 08:27 -
Semester i Europa? SURFA PÅ!
1 av 3

Semester i Europa? SURFA PÅ!

TT

Surf surf.
2 av 3

Surf surf.

TT

Surfa på! Det blir billigare för ALLA – men för Telenorkunder blir det lika billigt som i Sverige.
3 av 3

Surfa på! Det blir billigare för ALLA – men för Telenorkunder blir det lika billigt som i Sverige.

TT

Nu slopar Telenor roaming-avgifterna i hela EU. Vilket innebär bland annat billigare surf och telefonsamtal.

Du vet hur det är. Du är inte hemma i Sverige och behöver verkligen kolla Instagram-flödet eller lägga upp en känslosamt statusrad. Och besväret att leta efter ett fungerande Wi-Fi eftersom du stängt av roaming på mobilen.

Nu kan dina bekymmer ha fått ett slut. Eller i alla fall blivit bättre och enklare för vissa.

Från och med den 15 juni erbjuder operatören och nätleverantören Telenor alla privatkunder att slippa roamingavgifter i hela EU samt Island, Liechtenstein och Norge. Totalt rör det sig om 36 länder och geografiska territorier.

Det innebär alltså att kunderna kan använda mobilen utomlands på exakt samma vis och till samma pris som hemma i Sverige.

– Mobilen ska inte begränsa oss när vi reser. Tvärtom vill vi att våra kunder ska kunna resa så bekymmersfritt som möjligt utan att behöva ändra sina mobilvanor oavsett om man befinner sig i Sverige eller någon annanstans i EU, säger Patrik Hofbauer, vd på Telenor Sverige i ett pressmeddelande.

Tidigare har Nyheter24 skrivit om att hela EU bestämt sig för att det blir billigare för alla att surfa i hela EU. Operatörerna får inte ta ut mer än 46 öre per samtalsminut eller megabyte. Men Telenor satsar på exakt samma pris som i Sverige.

Roaming är samlingsordet för att använda sin mobil utomlands oavsett om det är för samtal, surf, sms eller mms. Anledningen att det kostar mer än hemma beror på flera saker. Bland annat behovet av avtal mellan operatörer i olika länder och att operatörerna betalar en rörlig kostnad för all trafik kunderna gör av med i den besökta operatörens nät.

Det hela lanseras i och med abonnemanget Telenor Frihet där det inte rör sig om någon tidsbegränsning. Enligt Telenor ska man kunna surfa, ringa, sms:a och mms:a till samma pris som hella. Desutom ingår den datamängd som är inkluderat i sitt svenska bonnemang. Till samma pris.

För befintliga Telenor-kunder är det möjligt att uppgradera abonnemanget. Det kostar ingenting. Nya kunder får automatiskt det nya abonnemanget.

Brukar du stänga av roaming i utlandet?