Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den här regnbågstavlan syns överallt – men känner du till det vidriga budskapet?

- 16/10/2016, 12:34
Om du har funderat på att måla en sådan här tavla bör du tänka om.
1 av 3

Om du har funderat på att måla en sådan här tavla bör du tänka om.

Pixabay/Faksimil Pinterest

Den drar nämligen tankarna till Nordic Wears FB-uppdatering.
2 av 3

Den drar nämligen tankarna till Nordic Wears FB-uppdatering.

Pinterest/Faksimil Facebook

Här är bilder du kan göra istället.
3 av 3

Här är bilder du kan göra istället.

Faksimil Pinterest

Om du är sugen på att måla en "rainbow crayon"- tavla borde du kolla in det här. Den kan nämligen vara upprörande för många.

Allt fler ägnar sig åt målarböcker för vuxna och den nya trenden "rainbow crayon art". Tavlor där man smälter kritor på en canvas. Färgen från kritorna smälter och skapar vackra mönster.

Just nu är det särskilt många som gör detta med regnbågsfärger. Under färgerna målas siluetten av ett par med ett paraply, som ska skydda runt regnet.

Men hur cool effekten än blir av kritorna är tavlorna otroligt problematiska.

Tavlorna får nämligen många att tänka på klädföretaget Nordic Wears Facebook-uppdatering från i fjol.

Företaget la upp en bild på en kärnfamilj (en man, en kvinna och två barn) som tar skydd under ett paraply, från det regnbågsfärgade regnet. Till bilden skrev de: "Tyvärr säljer vi inte paraplyer. Men hade vi gjort det, hade de fungerat såhär!".

Bildkälla: Pinterest/Faksimil Facebook

Bilden väckte stor uppståndelse och företaget anklagades för att sprida homofobisk propaganda. Den kan nämligen tolkas som att man ska skydda kärnfamiljen från HBTQ-personer.

Nordic Wear är Skandinaviens ledande återförsäljare av märket Thor Steinar som har starka kopplingar till nazismen. Detta märke är till och med förbjudet att bära på flera platser i Tyskland, eftersom det använder nazistiska symboler på kläderna, skriver Popmani.

Thor Steinar själva öpnade en ny butik 2012 under namnet Breivik, året efter att Anders Behring Breivik dödat 77 personer i terrordåden i Norge.

Man behöver inte kolla särskilt noga för att se likheterna mellan den populära tavlan och Nordic Wears bild. Något som gör att tavlorna upprör många HBTQ-personer.

Så tänk på det om du vill göra en "rainbow crayon". Det finns givetvis andra, och finare, du kan måla utan att vara kränkande.

Till exempel det här:

Faksimil Pinterest

Nordic Wears bild fick operasångaren Rickard Söderberg att reagera starkt och gjorde en stark motaktion.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Är tavlan kränkande?