"Marie", 15 år, gjorde en smileytatuering med den här metoden.
1 av 2
"Marie", 15 år, gjorde en smileytatuering med den här metoden. - Foto: Privat
Tatueringen är nu ett infekterat sår.
2 av 2
Tatueringen är nu ett infekterat sår. - Foto: Privat

Marie, 15, varnar för farliga tatueringstrenden: "Jag trodde det var en kul grej"

Många minderåriga gör den här typen av tatueringar hemma själva. Nu varnar experter för riskerna med den populära trenden.


Tatueringstrenden går i vågor och är nu hetare än någonsin. Många tonåringar räknar ner dagarna tills de blir myndiga och får märka sina kroppar med bläck.

Men nu verkar det som att en ny tatueringstrend har börjat ta fart ordentligt – och den kan i värsta fall vara riktigt farlig.

Tatueringsmetoden går under benämningen "Stick n Poke" och utförs ofta i hemmet, helt utan den viktiga sterila utrustningen som seriösa tatueringsstudios använder sig av.

En tatuering gjord med den farliga metoden. Bildkälla: Instagram

Metoden härstammar från uråldriga stammars tekniker och innebär att bläcket "hackas" in för hand. Många tatuerare kan erbjuda den här typen av tatueringar, men för att resultatet ska bli bra krävs försiktighet, precis som med vanliga tatueringar.

– När du är ung vill du uttrycka det unika. Det är som att ta hål i örat, ungdomar vill känna smärta och visa att de kan stå ut med det, säger beteendeexperten i ungdomsvetenskap Søren Østergaard.

Han jämför trenden med övergångsritualer i andra kulturer, där ungdomar visar upp olika prov på smärttålighet för att bevisa att de kan ses som vuxna.

En professionellt gjord tatuering, med hjälp av den omdiskuterade metoden. Bildkälla: Instagram

Dr Jörgen Serup på Bispebjerg Hospital Clinic har erfarenhet av att ta bort tatueringar. Han varnar för trenden, som är mer utbredd än vad många tror.

– Det finns en betydande risk i att tatuera sig själv med en penna. Det är ungefär som att köra mot rött ljus med händerna framför ögonen, säger Jörgen Serup till Metro Xpress.

Om du är en av alla som har gjort den här typen av tatuering och dessutom drabbats av en infektion, så är det viktigt att du uppsöker läkare och får behandling med antibiotika. Annars kan det gå riktigt illa, som exempelvis för Åsa som Nyheter24 har skrivit om tidigare.

Marie, 15 år, berättar för MetroExpress att hon själv gjorde en Stick n Poke-tatuering för fyra månader sedan.

– Jag tog en nål och några bläckpennor, och så ristade jag in tatueringen i huden efter att ha ritat upp den i förväg.

Marie, som vill vara anonym, berättar att hon hade sett den här typen av tatueringar på många ställen på nätet och tyckte att det verkade kul. Flera av hennes vänner har också gjort tatueringar med samma metod.

Maries tatuering när den var nygjord. Bildkälla: Privat

Hon ristade in ordet "baby" i huden på bröstet och gjorde en smiley på ankeln. Men förra veckan fick hon en inflammation i smileytatueringen.

– Jag tänkte att det skulle vara en rolig grej att göra den med en röd penna och en smutsig nål, vilket naturligtvis var dumt. Därför fick jag en inflammation, säger Marie till Metro Xpress.

Nu är smileytatueringen infekterad. Bildkälla: Privat

I bildspelet längst upp i artikeln kan du se fler exempel på mer eller mindre lyckade tatueringar med Stick n Poke-metoden.

Här kan du läsa om Felicia, som bär med sig sin expojkvän på ett unikt vis, sedan han plötsligt dog. Missa inte heller intervjun med Fanny, som faktiskt kan ha Sveriges – om inte världens – fulaste tatuering.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du hört talas om den här trenden tidigare?
Tack för din röst!