En expert tror att nya direktiv kommer innebära döden för Swish.
1 av 3
En expert tror att nya direktiv kommer innebära döden för Swish. - Foto: TT / N24
Men det kan också bara betyda att Swish får större konkurrens.
2 av 3
Men det kan också bara betyda att Swish får större konkurrens. - Foto: TT
BankID och Swish ser som ett problem för konkurrensen.
3 av 3
BankID och Swish ser som ett problem för konkurrensen. - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Experten: Därför kommer inte Swish att finnas länge till

Ett nytt EU-direktiv gör det möjligt för konkurrenter att bygga egna lösningar. Frågan är hur länge Swish kan överleva i ett sådant landskap.


2018 kommer ett nytt EU-direktiv som kan komma att rita om kartan för de svenska bankerna. Vad kommer det ge för konsekvenser för dig, undrar du? Jo, att Swish kan sväva i fara.

Det har varit ett rykte länge, men den här gången handlar det inte om problem med Apple.

Det menar i alla fall Jacob de Geer som är vd för betaltjänsten iZettle som i en intervju med Svenska Dagbladet ifrågasätter hur länge Swish kan hålla sig i liv. Efter

Anledningen är att det nya betaltjänstdirektivet, kallat PSD2, innebär att bankerna inte får ha monopol på kunders kontoinformation och betaltjänster.

I nuläget är Swish ett eget bolag där teknologin utvecklas av Bankgirot. Bankerna får inte samarbeta så de bygger sina lösningar genom Swish. Det nya direktivet ska göra det lättare med snabba direktbanksöverföringar mellan alla europeiska banker.

I grunden så kommer Swish därmed att få extremt stor konkurrens. Det kommer att lanseras flera alternativ till betaltjänsten. Vilket i grunden kanske är bra för dig.

– Att man öppnar upp för alla att få access till bankernas data, det är helt sanslöst egentligen, alltså sanslöst bra för konsumenten, säger de Geer till Svenska Dagbladet.

Det nya betaltjänstdirektivet PSD2 innebär exempelvis att du som bankkund kan låta tredjepartsleverantörer utföra finansiella tjänster åt dig. Bankerna kommer därmed att konkurrera med, förutom andra banker, alla som erbjuder finansiella tjänster.

Det hela handlar alltså om att Swish kan komma att konkurreras ut när alla får möjlighet att skapa liknande appar.

Läs också om Elsa som ombads swisha killen pengar efter en misslyckad dejt – eller läs mer om bråket mellan Apple och Swish.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du Swish?
Tack för din röst!