En av inspelningsplatserna från SKAM.
En av inspelningsplatserna från SKAM. - Foto: Wikimedia Commons/By Lampman

Fans har hittat hemlig kod i Skam – men vad betyder den?

Det här är bara för riktiga fans. Har du inte sett säsong 3? Då borde du sluta läsa här.


Återigen; varning för spoilers om du inte har sett säsong tre!

Okej, typ ingen har väl missat norska tv-serien Skam. Det har bokstavligt talat tagit över och folk är som besatta (vilket inte är så svårt att förstå).

Nu har ett Skam-fan i Norge upptäckt ett dolt meddelande. När tredje säsongen började, som ju handlar om Isak, byttes bilden i headern ut på tv-seriens hemsida.

NRK

Men vänta lite nu – vad är det som syns under bokstaven K?

NRK

Siffror, ser det ut som.

Lyckas man tyda siffrorna visar det sig att det är koordinater. Koordinater till en plats, alltså – och inte vilken som helst.

Knappar man inte koordinaterna på Google maps hamnar man här, vid "Kjærlighetskarusellen" – Kärlekskarusellen – i Stensparken i Oslo.


Det låter kanske som en romantisk plats, men det är faktiskt en offentlig urinoar, som byggdes 1937.

Men det finns kanske en förklaring. Säsong tre handlar som bekant om Isak och hur han till slut vågar komma ut, och hans kärlek till Even (läs också Simons historia om att komma ut).

Så, vad händer vid kärlekskarusellen då? Jo, i mitten på 1900-talet ska detta ha varit en hemlig mötesplats för homosexuella män.

Exakt hur detta hänger ihop med Isaks historia är inte helt klart, men på Facebook spekulerar fans i om det kan hänga ihop med att Isak och Even först håller sin kärlek hemlig – precis som männen från förra seklet tvingades göra. I Norge var sex mellan män olagligt ända fram till 1972.

NRK

Andra tittare tänker sig att bilden ritats av teckningsentusiasten Even själv.

Stine Bøgh, som var en av de första att lägga märke till de mystiska koordinaterna, har en egen teori.

– Urinoaren i parken står där som ett vittnesmål för människans mest basala behov, med kyrkan som är sträng och mörk i bakgrunden. Det var hit män i smyg kom och mötte andra män, menar hon, skriver norska Dagbladet.

Kanske är hon på rätt spår – Isaks mamma verkar ju vara oerhört religiös. Vad tror du?

Vem är du i Skam? Testa här!

 

 

Läs också om hur det känns att bli stirrad på – bara för att man kysser sin pojkvän. Och du har väl inte missat att du snart kommer kunna ladda ner serier helt lagligt på Netflix?

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på Skam?
Tack för din röst!