- Foto: Shutterstock

15 saker vi önskar att vi hade lärt oss på sexualkunskapen

Missade du sexualkunskapen? Ingen fara, här är allt du faktiskt borde ha lärt dig men aldrig gjorde.


Om du går eller har gått i skolan har du säkert lyft ett eller annat ögonbryn för att sexualkunskapen känns minst sagt plågsamt dålig och underkänd.

Det talas ofta om fortplantning, kondomer, preventivmedel och kärlek, men desto mindre om sexualitet, könsidentiteter och flersamhet. Här är allt vi borde ha lärt oss på sexualkunskapen men aldrig fick.

1. Att inte bara penetrationssex är sex

Oralsex, gnida, fingra, runka, smeka, klittra, hångla, sexta, cama. Det finns SÅ MYCKET som en kan göra som anses vara sexuella handlingar – ändå tycks det bara vara “sex” när det kommer till penis-i-vagina-sex.

Nej, någon klarhet får det vara.

2. Att mödomshinnan inte finns

Det här tycks vara något som aldrig kan upprepas nog. Men nej, ingen hinna kommer spricka när du som fittbärare har penetrerat sex för första gången.

Läs mer om myten om mödomshinnan här.

3. Att det finns fler än två kön


Inte alla känner sig hemma i begreppen “man” och “kvinna”, oavsett vilket könet de tilldelades vid födseln är. Och att oavsett om en person vill kalla sig han, hon, hen, den eller det är det en självklarhet att respektera personen.

4. Att klittan är the go to-place for orgasm

Det finns oändligt med studier som visar att kvinnor ofta fejkar orgasm för att de är missnöjda med sexlivet.

Men det finns också studier som visar att majoriteten av de med vagina inte kan komma alls av penetration.

All magi sitter i klittan. I KLITTAN. Tänk vad många dåliga ligg som aldrig hade hänt om alla hade lärt sig detta i skolan.

5. Hur man överlever ett break-up

För någon borde ju faktiskt ha ett bra recept på en gör.

Psykologiprofessorn Water Mischel kom 2014 fram till att ett krossat hjärta faktiskt ska behandlas som vilken annan fysisk sjukdom som helst.

– När vi talar om att uppleva att man blir avvisad talar vi om det som en fysisk smärta och det är inte bara en metafor – det krossade hjärtat och emotionella smärtan gör faktiskt ont på ett fysiskt plan, sade han då till The Telegraph.

Så med andra ord: smärtan en känner när det tar slut med kärleken är inte inbillad, utan bör tas på högsta allvar.

6. Att samtycke är det viktigaste som finns

Det är aldrig kul att leka om den andra inte riktigt vill. Och att ha sex utan samtycke är faktiskt aldrig okej. Då är det inte ens sex. Det är våldtäkt.

7. Att kärlek inte alls börjar med bråk

Barn växer ofta upp med att pojkars beteende ursäktas med att “de är bara pojkar”. Samtidigt fnittrar vuxna fram att “kärlek börjar alltid med bråk” och “han gör så för att han tycker om dig” när en pojke slår en flicka. Och sen fortsätter det upp i åldrarna.

Men nej, kärlek börjar inte med bråk. Kärlek kan bara börja med kärlek.

8. Att det finns p-piller för män

Att tala om preventivmedel på sexualkunskapen är inget ovanligt. För tjejerna. I ett enskild rum. Borta från pojkarna.

Med andra ord får pojkar ingen inblick alls i vilka olika preventivmedel det finns, vad de innehåller, hur de fungerar och alla de biverkningar de kan ge tjejer.

Själva får de en kondom och en klapp på axeln med en vädjande blick om att använda den. Vilket de kanske inte alltid gör.

Samtidigt jobbar forskare för att ta fram olika preventivmedel för män på marknaden. Dessa ska vara helt fria från biverkningar – men har ännu inte släppts. Många tror att att män inte skulle intressera sig för p-piller.

9. Att det finns flera sexualiteter

Heterosexualitet, homosexualitet, bisexualitet är något av de sexualiteter vi ofta talar om. Men det finns även pansexualitet, asexualitet och demisexualitet. Vi har säkert inte upptäckt alla sexualiteter riktigt ännu – och det är okej. För sexualitet är flytande och lika naturligt som heterosexualitet.

10. Att man kan testa sig för könssjukdomar i halsen

Det nämns oftast bara hastigt att könssjukdomar även smittas via oralsex. Men det är inte på alla ställen man faktiskt kan testa sig för det, eftersom många menar att det är så ovanligt. Men ja, flera könssjukdomar kan smitta och sätta sig i munhålan och halsen. På RFSU:s kliniker kan du kolla om du är drabbad.

Hur du vet att du har fått en könssjukdom i halsen kan du läsa om här.

11. Att sex inte behöver leda till orgasm

Det finns en generell bild, särskilt i väst, av att målet med sex är orgasm, och når man dit är det ett mindre lyckat ligg.

Det kan göra att den ena kan känna sig pressad att komma, och den andra att få personer att nå dit. Vilket gör det hela motsägelsefullt.

Stress och press är nämligen ofta en stor anledning till att det är svårt att komma och att få stånd.

Det viktiga är ju egentligen att alla tycker sexet är skönt och att de har en bra upplevelse – med eller utan orgasm.

12. Att det är okej att vara kär i eller älska flera samtidigt

Kärlek behöver inte vara att bara hålla sig till en person – något man ofta märker hos barn men som sedan tvingas välja en person att “vara kär i” eftersom det finns en stark monogam norm i samhället som säger oss att man bara kan vara två i ett förhållande.

Det är inte sant. I flera kulturer lever man polygamt (alltså med fler än en person). En hel del personer lever i flersamma relationer. Andra har öppna förhållanden eller swingar med sin partner, för att de har en stark sexuell åtrå till andra människor men inte älskar sin partner mindre för det.

Läs även Malin Nilssons krönika: "Ja, jag har flickvän men jag ligger med andra ändå."

13. Hur man trär på en kondom

För ärligt – hur många har inte skakat av nervositet första gången det där skulle till? Övning ger färdighet!

14. Att "vanligt" sex inte är det enda sättet att ha sex på

I många år har BDSM betraktats som en psykisk sjukdom, fram till 1995 i Danmark och årsskiftet 2008/2009 då Socialstyrelsen beslutade att ta bort sjukdomsstämpeln.

Men synen och fördomen om att BDSM-utövare skulle vara sjuka lever kvar än idag. Exempelvis slår WHO ihop sadism och masoschism under namnet sadomasoschism som ingår i kapitlet störning av sexuell preferens.

Inom BDSM brukar man prata om “vanligt” sex som vaniljsex, som då alltså står i kontrast till BDSM-praktiken. Men ju mer sjukdomsstämpeln försvinner ifrån praktiken bör det också betraktas som allt mer normalt, och inget som utförs av sjuka personer.

Lika vanligt som att många diggar missionären är det att normalt att ha olika kinks och fetischer.

15. Hur man har analsex på ett säkert sätt

Gilla det eller inte – men så småningom kommer åtminstone några i klassen faktiskt ha analsex. Faktum är att analsex är den mest populära porrgenren i Stockholm och Göteborg, så visst finns det ett intresse.

Att ha analsex är däremot inte lika lätt som ett slidsamlag eftersom det inte finns naturlig lubrikation där, och det kräver bra förberedelse. Om man har analsex fel finns det en risk att det gör ont, vilket givetvis inte är meningen. Och för allas säkerhet borde man prata om det istället för att undvika frågan.

Analsex uförs av både heterosexuella och homosexuella kvinnor och män. Sexologen Robert Jacobsson hänvisar till studier som visar att mer än hälften av de heterosexuella männen har haft någon typ av analsex (som att penetrera med fingrar). En fjärdedel hade själva penetrerats med ett finger eller slickas analt.

En annan studie visar att mer än en fjärdedel av de homosexuella männen har utfört rimming och ungefär hälften har haft anala samlag. Och en studie gjord av Suzann Larsdotter visar att bland homo- och bisexuella tjejer har mer än en tredjedel haft fingrar i anus. Med andra ord – många gör det. Läs mer på Roberts blogg här.

Men kom ihåg att du absolut inte ska prova om du inte vill – det är du själv som bestämmer.

Läs även om de sex olika sätten att få fontänorgasm och testa vilken sexställning som passar dig bäst.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Önskar du att du hade lärt dig något av detta?
Tack för din röst!