Måndag 25 Okt
Stockholm

Ny populär app får svidande kritik – anklagas för rasism

Filterappen "Face App" transformerar ditt ansikte på ett läskigt realistiskt sätt och har blivit väldigt populär på sistone.
1 av 9
Filterappen "Face App" transformerar ditt ansikte på ett läskigt realistiskt sätt och har blivit väldigt populär på sistone. Foto: Twitter/Faksimil AppStore
Men det finns ett filter som är väldigt problematiskt: det som kallades för "hot".
2 av 9
Men det finns ett filter som är väldigt problematiskt: det som kallades för "hot". Foto: Twitter
Filtret gjorde nämligen hyn automatiskt ljusare.
3 av 9
Filtret gjorde nämligen hyn automatiskt ljusare. Foto: Twitter
Och ändrade dessutom ansiktsdragen tydligt.
4 av 9
Och ändrade dessutom ansiktsdragen tydligt. Foto: Twitter
Här är effekten av filtret tydligt, illustrerat av en bild på skådespelaren Morgan Freeman.
5 av 9
Här är effekten av filtret tydligt, illustrerat av en bild på skådespelaren Morgan Freeman. Foto: Twitter
Många har reagerat negativt på filtret.
6 av 9
Många har reagerat negativt på filtret. Foto: Twitter
Och gett det svidande kritik i Appstore.
7 av 9
Och gett det svidande kritik i Appstore. Foto: Faksimil AppStore
Vilket utvecklaren bemöter såhär.
8 av 9
Vilket utvecklaren bemöter såhär. Foto: Faksimil AppStore
Men det enda de har gjort hittills är att byta namn på filtret, från "hot" till "spark".
9 av 9
Men det enda de har gjort hittills är att byta namn på filtret, från "hot" till "spark". Foto: Twitter

Många älskar den nya appen "Face app". Men ett av filtren är minst sagt problematiskt – för en väldigt stor del av jordens befolkning.

Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har inte gått många dagar sedan Snapchat lanserade sina nya häftiga interaktiva filter, som kallas för "world lenses".

Men nu har en helt annan filterapp fullkomligt exploderat i sociala medier. Ja, du har säkert redan sett den till förbannelse, appen "Face app" som på ett väldigt realistiskt sätt transformerar ditt ansikte.

I filtren kan du bland annat göra så att du ser äldre ut, yngre, eller mer manlig eller kvinnlig (vad nu det innebär). Men sjukast av allt är ändå att du kan trolla fram ett leende på en allvarlig bild, med tänder och allt.

Resultatet kan bli både galet bra, men också rätt och slätt galet. Donald Trump verkar dessutom vara extra populär att utsättas för filterexperiment.


Ett specifikt filter har dock fått ta emot en hel del kritik på sistone. Nämligen "hot"-filtret, som då alltså ska göra dig "extra het".

Det vill säga superretuscherad och tillfixad som om du hade spenderat timmar framför spegeln. Men det finns ett minst sagt stort problem med filtret. Den gör dig nämligen vitare i hyn.

Något som flera personer har uppmärksammat och blivit chockade över.


I Appstore har kunder recenserat appen och gett den svidande kritik för att vara rasistisk och uppmuntra ett ljust skönhetsideal, något utvecklaren "Wireless Lab OOO" snart bemötte och åtgärdade på det här sättet:


Japp. De bytte namn på filtret. Från "hot" till "spark" (gnista).

I ett mail till BuzzFeed News förklarar apputvecklaren att de jobbar på att hitta en lösning på det som de beskriver som "en problematisk sidoeffekt i appens underliggande neurala nätverk". Det ska alltså inte vara något avsiktligt från deras sida.

Kort sagt, apputvecklaren menar att de inte lanserade ett rasistiskt filter med flit, men att de inte hade tillräckligt många rasifierade personer som underlag att träna på när de utvecklade algoritmerna för de "smarta" filtren.

Den förklaringen kan en såklart köpa om en vill. Men faktum kvarstår att filtret – trots namnbytet – helt uppenbart gör ansikten ljusare och dessutom förändrar ansiktsdragen markant.


Här är de 10 populäraste filtren på Snapchat – finns din favorit med? Missa inte heller intervjun med Linnéa om hennes klistermärken som ska sätta stopp för rasismen i tunnelbanan.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du också reagerat på filtret?
Tack för din röst!
Kommentera (13)
Kopiera länk
Dela