Netflix
1 av 3
Efter kritiken går Netflix ut och varnar tittarna innan serien spelas. - Foto: Netflix/TT (montage)
Kritik mot Netflixserie
2 av 3
Serien "13 reasons why" har mötts av mycket kritik, men också en stor fanskara. - Foto: Netflix
Netflix
3 av 3
Serien skildrar ett grafiskt självmord. - Foto: Netflix

Efter kritiken mot 13 Reasons Why – nu går Netflix ut med varning

TV-serien "13 reasons why" har mötts av skarp kritik för sitt skildrande av ett självmord. Nu agerar Netflix som producerat serien.


Netflix-serien "13 reasons why", eller "Tretton skäl varför", gjorde snabbt succé och har blivit riktigt omtalad. Samtidigt har dramats skildring av självmord mötts av skarp kritik.

Netflix

När Nyheter24 pratade med organisationen Mind, som jobbar med att sprida kunskap och information om psykisk ohälsa, så fanns en oro över att man visar ett fullbordat självmord och att diskussionen inte når längre än så.

– Forskning visar att det är bra att tala om självmord, om man gör det på rätt sätt. Serien visar ett fullbordat självmord vilken kan vara problematiskt, det vill säga att det kan vara oroande för en person som inte mår bra. Ibland kan det till och med trigga igång tankar hos den som funderar på självmord, sa Johanna Nordin, verksamhetsansvarig på Mind, tidigare till Nyheter24.

Netflix

Seriens skådespelare har försvarat scenerna där de menar att "man måste visa det obehagliga självmordet för annars kommer tittarna tro att det var lätt". Men Netflix har nu backat och kommer införa varningar i början av serien, uppger Buzzfeed.

I triggervarningarna kommer det att stå att innehållet kan anses stötande och texten kommer dyka upp i veckan på Netflix. Dessutom har Netflix tidigare producerat särskilt avsnitt som tar upp ämnena som skildras och skapat en sajt där tittare kan komma i kontakt med lokala organisationer med frågor om mental ohälsa.

Netflix

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett
Tack för din röst!
Senaste nytt

Trump Media varnar för nakenblankning

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

1 timme sedan
Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.