Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det här händer egentligen när du har för mycket sex

- 13/05/2017, 19:39 -
Vad kan egentligen hända med din kropp om du har "för mycket sex"?
1 av 3

Vad kan egentligen hända med din kropp om du har "för mycket sex"?

Shutterstock

Frågan är om man kan ha för mycket sex.
2 av 3

Frågan är om man kan ha för mycket sex.

Shutterstock

Det här helt enkelt upp till dig.
3 av 3

Det här helt enkelt upp till dig.

Shutterstock

Nyheter24 granskar myterna om vad som händer när man har "för mycket sex".

Sex är för de flesta människor något underbart. Men, går det att få för mycket av det goda? Är det liksom möjligt att få en massa skador?

Det hävdade i alla fall Omtalat i en artikel förra veckan. De hänvisar bland annat till olika läkare som menar att många orgasmer kan leda till smärta, att man kan få hjärtinfarkt och att ens vaginala muskler blir starkare.

Sant? Njae.

I alla fall inte enligt vår expert Johan Nilsson, som är sjuksköterska och sexualupplysare på UMO.se.

Här är det som egentligen händer om man har mycket sex.

1. Kan man ha för mycket?

Egentligen inte, så länge man verkligen vill ha sex de gånger man har sex.

– Sex är ju något som är njutningsfullt för att det innebär intimitet och närhet med någon annan. Man kanske är i en period då man vill ha mycket sex med någon, det finns ju mycket positivt med det, berättar Johan Nilsson för Nyheter24.

2. Kan det göra ont?

Ja, men inte av orgasmer i sig.

– Eftersom hud och slemhinnor nöts och tryck mot kan de bli irriterade och det kan bli ömt. Särskilt vid samlag. Det är viktigt att båda vill ha så mycket sex, att det är ömsesidigt och inte ha sex när man gör ont, menar Nilsson.

Även en klitoris, som stimulerats väldigt mycket, kan bli ömt Men det handlar mer om stimulans än orgasmen. Detsamma gäller ollonet.

– Ja, det kan det ju bli. Klitoris och ollon stimuleras ju olika. Klitoris stimuleras kanske mer rakt på med mun, tunga och fingrar, det blir rakt på. Medan ollonet stimuleras av att man drar förhuden över ollonet eller en hand eller en mun. Det kanske där skillnaden ligger.

3. Vad händer om man har sex, fastän det gör ont?

Till en början kan det kännas irriterat och ömma, som kan svälla upp och bli än mer irriterat. Med tiden kan det göra att det gör ont andra gånger man har sex.

– Man kan få smärtminnen i kroppen. En händelse som har varit smärtsam, om den upprepas kan det sätta sig och leda till fortsatt smärta vid exempelvis samlag, säger Nilsson.

Både personer med vagina och penis kan drabbas. Eftersom penisen täcks av så mycket hud utsätts penisbärare oftare för rodnader, medan personer med vagina kan få skav och sår. Något som så småningom kan utvecklas till vestibulit.

Läs mer om vilka anledningar som kan göra att det gör ont när du har sex.

4. Kan många orgasmer göra ont?

Inte nödvändigtvis, däremot kan du ju bli lite trött i musklerna.

5. Finns det en större risk för urinvägsinfektioner?

Eftersom det inte finns några evidens för att sex ökar risken för urinvägsinfektioner, kan man inte riktigt svara på om ju mer sex = desto större risk.

Det finns en sägen om att man bör kissa efter sex, för att undvika att drabbas av unrinvägsinfektion. Men inte heller detta finns det alltså några bevis för, enligt Nilsson.

– Rent teoretiskt kan man tänka sig att om man kissar strax efteråt, spolar man ut eventuella bakterier och på så vis minskar risken, men det finns inga riktiga evidens för det. Man får se det mer som en teori än fakta.

6. Finns det en risk att bli uttorkad?

Enligt New Health Advisor kan för mycket sex alltså göra att man riskerar att bli uttorkad. Är du frisk? Dricker du när du blir törstig? Då är det ingen risk.

7. Kan man få ryggproblem??

Det här beror ju helt på ens dagsform, men olika ställningar under längre tid kan givetvis göra att man får ont i ryggen eller andra muskler.

– Det är ju övergående i så fall, och inget som är farligt, säger Nilsson.

Visst att det kan vara kul att prova olika sexställningar, men gör det ont finns det ingen poäng – byt till något bekvämt för er båda och njut!

8. Kan jag få en hjärtattack?

Det är inte helt ovanligt i film att en man får en hjärtattack mitt i sexakten. Men för att det ska hända i verkligheten krävs det nästan att man har hjärt- och kärlbesvär sedan tidigare, menar Johan.

– Har man besvär sedan innan och anstränger sig väldigt mycket fysiskt kan det klart vara en utlösande faktor, oavsett om det är sex eller något annat. Men jag skulle nog inte säga att sex innebär en så stor fysisk ansträngning att det finns någon fara för det. Då är det nog andra fysiska ansträngningar som är mer påfrestande.

9. Kan sex snarare vara bra för hälsan, och hjärtat?

Ibland skämtar man lite om att man skulle byta ut träningen mot sex eftersom det bränner kalorier. På samma sätt säger man att sex är bra för hjärtat. Men det är väl lite av en halvsanning.

– Det är så liten fysisk motion så det gör ingen större skillnad, förklarar Nilsson.

När man har sex förbränner man dessutom inte särskilt många kalorier. Att tro att man kan få magrutor av att bara ligga är alltså fel.

– Det är ju inget dåligt men man kan inte se det som en positiv träningsform, då hoppas man på för mycket.

10. Kan man få vältränad vagina?

Okej, det finns något vi måste reda ut här. Går det att få en vältränad vagina? JA. Nyheter24 har tidigare pratat med 18-åriga Kashy som kan lyfta hela två kilo med sin vagina!

Men för att få en vältränad vagina måste man medvetet göra knipövningar, oavsett om det är under samlag eller inte. Det är inget som kommer automatiskt.

– Det är ju att dra ihop de här musklerna som behöver göras. Men när man gör det har ju effekten detsamma i slutändan. Men sexet i sig gör inte det bättre eller att det kommer automatiskt, utan då är det att man medvetet måste göra det samtidigt, förklarar Nilsson.

11. Kan man bli lyckligare?

– Man kan få ett tillfälligt rus. Man får ju många hormoner och andra ämnen i kroppen som kan få en att känna sig piggare och lite gladare. Det är ingen ihållande effekt, men efteråt kan man få högre utsöndringar av må bra–hormoner.

12. Kan man få för mycket av det goda?

Enligt en studie från universitet Carneige Mellon kan mycket sex göra att spänningen försvinner.

– Precis som med något annat man gör på samma sätt hela tiden, kan man känna att man vill ha omväxling eller något nytt. Man blir helt enkelt uttråkad. Men rent kroppsligt finns det ingen tillvändning som gör att man får ut mindre av sex, förklarar Johan Nilsson för Nyheter24.

Se även: 8 myter om att ha sex för första gången – som du antagligen gått på

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Har du haft sex länge?